Telefonabonnemang – vad bör ingå?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

Telefonabonnemang – vad bör ingå

Ett bra telefonabonnemang bör inkludera fria samtal, SMS/MMS, tillräcklig mobildata, god mobiltäckning, snabbt internet, roamingmöjligheter, tillgänglig kundservice, flexibla avtal och eventuellt tillgång till extra tjänster som streaming.

Att välja rätt mobilabonnemang kan kännas lite som att vara på utflykt i djungeln utan guide. Det är viktigt att förstå vad du betalar för och vad som faktiskt bör ingå i ett bra telefonabonnemang. Om du inte inser att det som presenteras som tillbehör (som du får betala extra för), faktiskt är standard i andra abonnemang, så kan du förlora pengar på din okunskap.

Låt oss gå igenom de viktigaste funktionerna som du bör överväga när du väljer telefonabonnemang.

Telefonabonnemang – Detta bör ingå

 • Fria samtal och SMS

  Numera är det i stort sett norm att mobilabonnemang inkluderar fria samtal och SMS inom Sverige. Det är en grundläggande funktion som bör ingå. Detta särskilt om du pratar i telefon regelbundet eller skickar många textmeddelanden.

  När det finns begränsningar för samtalstid och SMS så är det väldigt viktigt att du är väl medveten om huruvida detta kommer att täcka ditt behov. Om det inte gör det så kan det bli väldigt dyrt att betala extra för mer samtal och SMS när du inser att detta krävs.

 • Mobildata

  När det kommer till mobildata, alltså data som täcker ditt användande av internet, är det viktigt att du får ett abonnemang som har den mängd mobildata du behöver. Detta är inte alltid så enkelt att avgöra och vi tenderar att tro att vi surfar mindre än vad vi faktiskt gör från våra mobiler (Link mobility 2024).

  Två saker att beakta är:

  • Tillräcklig datamängd
   Bedöm ditt surfbehov och se till att välja ett abonnemang som erbjuder tillräckligt med mobildata. Tänk på att streaming av video och musik samt användning av sociala medier kan förbruka mycket data.
  • Möjlighet till extra data
   Om du skulle råka använda upp din månatliga pott med data så bör det finnas möjlighet att enkelt kunna köpa till extra mobildata till rimliga priser. Detta ska du alltid se över innan du väljer ditt abonnemang.

Jämför Mobilabonnemang

Jämför mobilabonnemang och hitta rätt abonnemang för dina behov.

Täckning och prestanda mobilnät

Bra täckning är ju A och O när du ska använda en mobiltelefon för samtal och för att surfa. Se till att operatören erbjuder god täckning i de områden där du oftast befinner dig så att du inte hamnar utanför täckningsområdet. Läs mer här om vilken mobiloperatör som har bäst täckning.

Hög prestanda i mobilnätet är också viktigt för dig som använder telefonen för media. Ett snabbt och stabilt mobilnät är essentiellt för att kunna surfa, streama och använda appar utan avbrott.

”Numera är det i stort sett norm att mobilabonnemang inkluderar fria samtal och SMS inom Sverige. Det är en grundläggande funktion som bör ingå.” Källa: Konsumentguiden (2023).

Roaming är viktigt för din budget

Om du reser mycket utomlands ska du se till att telefonabonnemanget erbjuder förmånliga roamingvillkor (Your Europe 2024) så att du kan använda din telefon på ett fritt sätt utan att det kostar skjortan.

Kundservice

En bra kundservice är viktig och borde vara en självklarhet. Du bör enkelt kunna få hjälp när du behöver det. Detta oavsett om det gäller frågor om fakturan, tekniska problem eller hjälp med inställningar.

Bindningstid och uppsägningstid

Välj helst ett abonnemang utan bindningstid eller med kort bindningstid så att du enkelt kan byta om du hittar ett bättre alternativ. Se till att uppsägningstiden är rimlig så att du inte blir låst vid en tjänst som du inte är nöjd med. Du vill ju inte behöva skaffa ett nytt nummer för att du måste överge ett abonnemang med flera veckors bindningstid.

Pris på telefonabonnemang

Jämför priser mellan olika operatörer och abonnemang för att se till att du får mest valuta för pengarna. Läs också användarrecensioner för att avgöra om telefonabonnemanget kan anses vara prisvärt.

Extra tjänster och förmåner

Vissa operatörer erbjuder extra tjänster som kan ingå i abonnemanget som till exempel musikstreaming, Tv-abonnemang eller molnlagring. Kolla även om det finns något lojalitetsprogram som erbjuder rabatter eller förmåner för långvariga kunder.

Satsa på bästa lösningen för dig

Att välja rätt telefonabonnemang är ett viktigt beslut som kräver eftertanke och jämförelse av olika alternativ. Genom att noggrant överväga vad som ingår i abonnemanget och hur det passar dina behov kan du hitta en lösning som ger dig frihet, flexibilitet och ett bra värde för pengarna. Kom ihåg att det alltid lönar sig att vara uppmärksam om det finstilta och att inte tveka att byta operatör om du inte är nöjd med den tjänst du får.

Relaterad information till denna artikeln:
Halebop mobilabonnemang
Hallon mobilabonnemang
Telenor mobilabonnemang
Telia mobilabonnemang
Vilken mobiloperatör har bäst täckning
Hur byter man mobilabonnemang
Hur vet jag hur mycket surf jag behöver
Vad ska jag tänka på när jag väljer mobilabonnemang
Fri surf men med begränsad hastighet

Telefonabonnemang – vanliga frågor

 • Var hittar jag billiga telefonabonnemang?

  Billiga telefonabonnemang hittar du genom att jämföra priser och villkor på olika operatörers webbplatser eller via jämförelsesajter som specialiserar sig på telekommunikationstjänster.
 • Vad innebär roaming?

  Roaming innebär att du använder ditt mobilabonnemang för att ringa, skicka SMS eller använda data utanför ditt hemland. Det kan innebära extra kostnader beroende på ditt abonnemang och det land du befinner dig i.
 • Hur fungerar mobildata?

  Mobildata låter dig ansluta till internet via ditt mobilnätverk. Det används för att surfa på webben, skicka e-post och använda olika appar när du inte är ansluten till Wi-Fi.
 • Vad innebär obegränsad surf?

  Obegränsad surf betyder att du kan använda internet via ditt mobilabonnemang utan någon datakvot eller begränsning i datamängden. Dock kan vissa operatörer sänka hastigheten efter en viss använd datamängd.
 • Vem har Sveriges bästa telefonabonnemang?

  Det bästa telefonabonnemanget i Sverige varierar beroende på individuella behov och preferenser. Det är rekommenderat att läsa oberoende recensioner och jämföra abonnemang för att hitta det som passar dig bäst.

Källangivelser

Link mobility (2024), Mobil- och appanvändning – Statistik och trender för 2023.
https://www.linkmobility.com/sv/blog/mobil-och-appanvandning-statistik-och-trender-for-2023

Your Europe (2024), Roaming – använda mobilen i EU.
https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/internet-telecoms/mobile-roaming-costs/index_sv.htm

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.