Vilken mobiloperatör har bäst täckning? 

 | Lästid: 5 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

Vilken mobiloperatör har bäst täckning?

Vilken av alla mobiloperatörer har egentligen bäst täckning – och är just täckning verkligen en så viktig faktor att väga in i valet? Ser man till den första frågan så finns det fyra stora aktörer på den svenska marknaden som äger – och driver – mobilnäten. Telia, Tele2, Tre och Telenor. Av dessa fyra så har Telia den bästa täckningen – detta enligt mätföretaget Umlaut.

Det finns emellertid flera andra mobiloperatörer som går att välja för sitt mobilabonnemang – exempelvis Halebop, Hallon, Comviq, Vimla och Chili. Dessa exempel använder sig av samma nät och har därmed också samma täckning. Ser man till exempelvis Hallon så använder den operatören sig av Telias nät – varvid du som kund alltså kan förvänta dig samma täckning.

Täckning – därför är det viktigt

Täckning kan mätas i tre olika kriterier: hastighet i nätet, Latens – responstid – och röstsamtal. Ser man till vilken av mobiloperatörerna som är bäst i test så är Telia vinnaren, men det råder inte så stora skillnader som man kan tro. I synnerhet inte om man bor i en stad eller i en tätort. Gör man det så har man fördelen i att kunna välja och vraka mellan de olika mobiloperatörerna och, på ett helt annat sätt, även väga in andra faktorer i valet – surfpott, exempelvis – än vad man kan göra om man bor på landet.

Täckning är en viktig fråga då det dels påverkar hur dina samtal fungerar, hur pass bra surf du får samt hur din upplevelse blir om du exempelvis vill se på film eller lyssna på musik. Väljer du en operatör som har dålig täckning där du bor så kommer du också att få en sämre upplevelse med din telefon eller surfplatta och det är den enkla anledningen till varför täckning är en nyckelfråga.

Operatörer som använder sig av Telias nät

Förutom Telia själva så använder sig både Halebop och Fello sig av Telias nät. Båda dessa operatörer har alltså samma täckning som Telia har.

Operatör Mer info
Halebop
Abonnemang2 GB, 6 GB, 20 GB, 50 GB, 100 GB. Fria samtal och SMS/MMS
Mer info!
Fello

Abonnemang3 GB, 8 GB, 16 GB, 24 GB. Fria samtal och SMS/MMS.

Mer info!

Jämför alla mobilabonnemang här

Vad påverkar mobiltäckning?

Det finns några faktorer som påverkar täckning. En sådan är faktiskt vädret. Vindar, regn och snö kan dämpa signalen från en basstation. En annan faktor är då också given – hur pass nära man befinner sig just en basstation. Mobiltäckning påverkas även av huruvida man befinner sig inomhus eller utomhus. Att befinna sig i ett rum där en kraftig vägg finns påverkar negativt – samma sak om du utomhus befinner dig i en skog eller vid ett berg.

Folksamlingar innebär också att täckningen blir sämre och detta då många olika enheter kämpar för att fånga upp signalerna från radiomasten. En annan faktor som spelar roll för mobiltäckning är vilken mobil – eller enhet – du använder dig av. En nyare mobiltelefon tar emot fler frekvenser än en äldre och det innebär att täckningen också blir bättre.

Jämför Mobilabonnemang

Jämför mobilabonnemang och hitta rätt abonnemang för dina behov.

Hur påverkar täckning mobilupplevelsen?

Täckning påverkar exempelvis hur dina samtal blir och hur personen i andra änden av uppkopplingen låter och hörs. Samtalen kan även brytas om täckningen är sämre.

En dålig täckning kommer även att påverka surfen negativt. Oavsett om du vill se på film, lyssna på musik, surfa på nätet, kolla sociala medier eller läsa tidningar så kommer allt att gå långsamt.

Bra täckning ger å sin sida exakt motsatt effekt: du kan surfa exakt som du vill och har inga problem att – inom ramarna för den surf som ingår i ditt mobilabonnemang – se filmer, lyssna på musik eller surfa på nätet.

Jämförelse av mobiloperatörers täckning

Om man jämför de fyra stora mobiloperatörernas täckning, så är hastighet och latens viktiga saker att titta närmare på. Latens mäter hur bra – snabbt – en mobil får svar från en server när den gör ett anrop. Det påverkar både surf och exempelvis appars funktion. Ju lägre latens – desto bättre är det. Nedan presenteras resultaten från de tester som utfördes av Umlaut i Sverige mellan 2022-11-09 och 2022-11-29 i mindre orter och städer samt telekommunikationsvägar (Umlaut 2022-11-29).

Telia:
Hastighet i nätet – nedladdning: 36.92 Mbit/s.
Hastighet i nätet – uppladdning: 8.35 Mbit/s.
Latens: 16.4 ms

Tele2:
Hastighet i nätet – nedladdning: 22.57 Mbit/s
Hastighet i nätet – uppladdning: 8.52/Mbit/s
Latens: 21.5 ms

Tre:
Hastighet i nätet – nedladdning: 30.0 Mbit/s
Hastighet i nätet – uppladdning: 8.14 Mbit/s
Latens: 13.3 ms

Telenor:
Hastighet i nätet – nedladdning: 26.87 Mbit/s
Hastighet i nätet – uppladdning: 8.33 Mbit/s
Latens: 14.o ms

Hur man kontrollerar täckning

Det bästa sättet att kontrollera täckning är att använda sig av de olika operatörernas egna täckningskartor och fylla i uppgifter i dessa. Du skriver i adress samt vilken hastighet du vill kunna surfa i.

Ett annat tips är mer konkret: be operatören om ett testabonnemang. Med ett sådant kan du i lugn och ro prova täckningen i hemmet, på arbetsplatsen och där du normalt vistas. Ett annat tips är att fråga exempelvis grannar och vänner om vilken operatör de har – och hur nöjda de är med sin täckning.

Mobiloperatörernas täckningskartor – kan man lita på dessa?

Ja, det ska man kunna göra – men det är aldrig en dum idé att komplettera dessa med att se mer oberoende aktörers kartor över täckning också. Idag finns flera olika sidor som kan användas – och även appar där Täckningskollen är den som är allra populärast. Med den appen kan du snabbt och enkelt jämföra täckning hos de olika operatörerna just där du bor.

Vem har bäst täckning?

Som vi inledde texten så är Telia den mobiloperatör som kvitterar ut högsta betyg i Umlauts test (Umlaut 2022-11-29). Men, det är också en sanning med viss modifikation. Dels så handlar det inte om så stora skillnader mellan de fyra stora aktörerna på den svenska marknaden – och de skillnader som finns blir också tydliga då det kommer till var i Sverige man bor.

Det är helt enkelt sämre sett till täckning att bo på landet i allmänhet och i Norrlands inland i synnerhet. Även om täckningen i Sverige överlag blivit bättre – och i framtiden kommer att bli ännu bättre – så märks det väldigt stora skillnader mellan landsbygd och stad.

Du som bor i en större stad kan egentligen välja vilken operatör som helst och räkna med god täckning. Detta medan du som bor i glesbygd måste jämföra och testa dig fram innan du bestämmer dig. Lyckligtvis finns de täckningskartor vi ovan nämnt som ett ypperligt verktyg i jakt på en operatör med bäst täckning där du bor. Använd dessa och gör ett säkrare val.

Vilken mobiloperatör ska man välja beroende på var man bor?

För personer som bor i glesbygd så är Telia rent generellt det bästa alternativet gällande mobiloperatör. Telias nät är mest omfattande och har bäst täckning i de delar av Sverige där det inte bor så många människor.

Men, som sagt: kontrollera alltid täckningen innan, då lokala skillnader och avvikelser definitivt kan förekomma. I vissa fall kan både Tele2 och Telenor ha betydligt bättre täckning.

Relaterad information till denna artikel:
Hur byter man mobilabonnemang?
Vilken mobiloperatör har bäst täckning?
Telefonabonnemang – Vad bör ingå?
Telenor mobilabonnemang
Hallon mobilabonnemang
Halebop mobilabonnemang
Telia mobilabonnemang


Källangivelser

Umlaut (2022-11-29), 2022/11 Mobile Certificate.
https://www.umlaut.com/en/benchmarking/sweden

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.