Vad är medlemslån?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 18 februari 2025.

Medlemslån

Ett medlemslån är ett privatlån som medlemmar i olika organisationer eller fackförbund ges möjlighet att ta. I och med att exempelvis ett fackförbund förhandlat med banken så blir villkoren för ett medlemslån ofta bättre och där exempelvis räntan blir lägre och återbetalningstiden längre.

Den stora skillnaden mellan ett medlemslån och ett vanligt privatlån är att villkoren vid ett medlemslån är bättre. Detta kommer som en följd av att banken ser ett medlemslån som mindre riskfyllt än ett privatlån. Man vet att risken att inte så tillbaka sina pengar är minimal – och man gör detta som en följd av hur strukturen för ett medlemslån ser ut.

Ett medlemslån bygger nämligen på att risken för lånet fördelas mellan alla låntagare och där räntan sätts utifrån den genomsnittliga situationen hos medlemmarna i organisationen som förhandlat fram villkoren. Ett vanligt privatlån är ett lån som tas utan säkerhet och med detta tar långivaren också en större risk.

De flesta fackförbund erbjuder medlemslån

Det finns några olika exempel på organisationer som erbjuder medlemslån och här kan vi nämna att nästan alla fackförbund har avtal med banker gällande medlemslån.

De banker som i sin tur förhandlat med fackförbunden om medlemslån är fyra av de stora bankerna – Swedbank, SEB, Danske Bank och Nordea.

Fackförbund kan också ha olika avtal för medlemslån med flera av dessa banker – eller enbart med en och samma. Tillhör du ett fackförbund så bör du således se över vilka medlemslån man erbjuder – och hur villkoren ser ut.

Jämför Privatlån

Hitta rätt privatlån för dina behov. Jämför privatlån och få en lägre ränta.

Vilka fördelar finns med medlemslån?

Det som direkt ska sägas om ett medlemslån är att det inte är det bästa lånet för alla. Det är ett lån som förhandlats fram kollektivt och det innebär att det finns fördelar primärt för personer som har en lite sämre ekonomi och sämre kreditvärdighet. Räntan blir fast och villkoren i övrigt blir bättre än om samma person skulle söka ett vanligt privatlån.

Att ett medlemslån även erbjuder mer flexibilitet gällande återbetalningstid är en annan fördel och likaså att det även finns en möjlighet att ta ett större lån. Detta gäller emellertid, som sagt, för medlemmar med lite sämre kreditvärdighet. För medlemmar med bättre ekonomi och högre kreditvärdighet så kan det faktiskt vara mer gynnsamt att lösa ett vanligt privatlån.

Så ansöker du om ett medlemslån

Ansökningsprocessen för hur en ansökan om ett medlemslån ser ut varierar och beror helt på vilken organisation eller fackförbund man tillhör. Det första steget är givetvis att man är medlem i fackförbundet eller organisationen i fråga. I vissa fall kan det även ställas krav på att man ska ha varit medlem under en viss tid – vanligtvis sex månader – för att möjligheten till att söka ett medlemslån ska finnas.

I övrigt så fungerar processen som vid ett vanligt lån. Banken tittar närmare på den sökandes ekonomi och gör en bedömning om kreditvärdighet. Det innebär att exempelvis betalningsanmärkningar definitivt kan innebära problem och att en sökande kan nekas ett medlemslån.

Tips för att få godkänt för ett medlemslån

Har man sämre kreditvärdighet så har man också sämre möjligheter att få ett lån – detta oavsett om det handlar om ett vanligt privatlån eller om ett medlemslån. Kan man då höja sin egen kreditvärdighet? Det är möjligt att göra genom att exempelvis samla ihop sina smålån till ett större sådant så kan man få bättre kreditvärdighet. Ett annat tips är att man undviker att söka för många lån. Varje ansökan följs av en kreditupplysning och en sådan påverkar i sin tur kreditvärdigheten negativt.

I övrigt så gäller det att visa långivaren att man har en stabil ekonomisk situation. Betalar man räkningar i tid och amorterar på sina lån så ger det fördelar. Samma sak gäller för exempelvis ett aktivt sparande samt för en fast anställning som gör det enklare för långivaren att räkna på din inkomst och återbetalningsförmåga.

Ett medlemslån är ett lån utan säkerhet, men man kan ändå ange en sådan om man har svårigheter att få en låneansökan beviljad. En säkerhet kan vara exempelvis en bil eller en fastighet. Det gör att banken tar en mindre risk. Man kan även ange en medsökande i samband med att man ansöker om ett medlemslån och även där så innebär det att banken tar en mindre risk. Klarar du själv inte av att betala så kommer din medsökande att få krav om betalning ställda på sig. Det viktigaste tipset för att beviljas ett medlemslån är emellertid att du ser till att ordna upp din ekonomi. Nekas du en ansökan så sker det av tydliga skäl.

Medlemslån passar inte för alla

Det talande med ett medlemslån är att det är anpassat efter ett genomsnitt hos medlemmarna i exempelvis ett fackförbund och deras ekonomiska situation. I och med detta så blir villkoren väldigt bra för vissa – de som tjänar mindre och har en lite sämre ekonomisk situation – medan det kan vara lite sämre för de motsatta: de som tjänar bra och har en mer ordnad ekonomi.

En fördel som de flesta kan dra nytta av är emellertid den att man slipper förhandla om ränta och löptid för lånet. Detta är redan gjort av fackförbundet eller organisationen man är medlem i. Vill du veta mer om medlemslån så rekommenderas du att söka hos de olika fackförbunden – LO, TCO och exempelvis Kommunal – för att se hur villkoren hos respektive organisation ser ut.

Vanliga frågor

  • Vad är ett medlemslån?

    Ett medlemslån är ett lån som medlemmar i fackförbund och organisationer kan erbjudas genom sitt medlemskap. Ränta och villkor har förhandlats fram och förutbestämts via banken och fackförbundet/organisationen i fråga.

  • Hur mycket får man låna med ett medlemslån?

    Beroende på det avtal organisationen eller fackförbundet knutit med banken, så varierar beloppen från fall till fall. Men då medlemslån oftast är en typ av privatlån så brukar maxtaket ligga på runt 600 000 kr.

  • Vilka är fördelarna med medlemslån?

    Fördelarna med medlemslån inkluderar ofta lägre räntor, flexiblare återbetalningsvillkor och möjlighet till rådgivning och stöd från organisationen. Dessutom kan medlemslån erbjuda möjligheten att låna utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver ställa något som pant för lånet.

  • Finns det några nackdelar med medlemslån?

    Nackdelar med medlemslån kan vara att de är begränsade till medlemmar i en specifik organisation, vilket innebär att inte alla har tillgång till dessa lån. Dessutom kan lånebelopp och villkor variera mellan olika organisationer, och det kan finnas krav på att du behåller ditt medlemskap under hela låneperioden för att fortsätta dra nytta av förmånliga villkor.

  • Hur påverkar min kreditvärdighet möjligheten att få ett medlemslån?

    Din kreditvärdighet kan påverka din möjlighet att få ett medlemslån, precis som med andra typer av lån. Organisationer eller fackförbund som erbjuder medlemslån kommer att göra en kreditkontroll för att bedöma din kreditrisk. Om du har en god kreditvärdighet ökar dina chanser att få lånet beviljat och att få förmånliga villkor. Om du har en låg kreditvärdighet kan det vara svårare att få lånet beviljat, eller du kan bli erbjuden sämre villkor.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.