Företagslån eller privatlån? – Vad är bäst för ditt företag?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 23 oktober 2024.

Företagslån eller privatlån

Ska du ta ett företagslån eller privatlån för att finansiera din verksamhet? Du bör förstås göra det som kommer att bli bäst för dig och ditt företag. För att komma fram till detta så bör du förstå skillnaderna och vad fördelar och nackdelar är för de olika låneformerna.

Vad är skillnaden mellan företagslån och privatlån?

Både privatlån och företagslån är i grund och botten pengar som du lånar för att sedan betala tillbaka med ränta och amorteringar en gång per månad (Verksamt 2023). Den väsentliga skillnaden mellan dessa lån är att företagslånet ges till ett företag samt att det kan vara mycket större än ett privatlån.

Utöver detta så finner vi många likheter mellan företagslån och privatlån som till exempel att du kan få företagslån och privatlån med eller utan säkerhet (Swedbank 2025). Ett företag kan använda allt från fastigheter till industrimaskiner som säkerhet för lånet.

Det är viktigt att poängtera att ett företagslån kan vara mycket svårare att få än privatlånet. Detta inte minst för att det kan vara mycket större. Det finns variationer som till exempel det som kallas för företagskredit som är lite enklare. Men om du är ute efter ett större traditionellt företagslån får du inse att det kan komma att kräva många möten med din bankman innan allt blir klart.

Jämför företagslån

2000030000000JaNejJa
20 000 - 30 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Ja
  • Låneförmedlare med 30 anslutna långivare
  • Lån utan säkerhet i företaget
500005000000JaJaJa
50 000 - 5 000 000 kr
6 mån - 5 år
Alla
Nej
  • Låneförmedlare med flera anslutna långivare
  • Svar inom 24h
3000020000000JaJaJa
30 000 - 20 000 000 kr
3 mån - 5 år
Alla
Ja
  • Låneförmedlare med många anslutna långivare
  • 1 kreditupplysning
200005000000JaJaJa
20 000 - 5 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Nej
  • Låneförmedlare med 9 anslutna långivare
  • 1 kreditupplysning
2500060000000JaJaJa
25 000 - 60 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Ja
  • Låneförmedlare med 30 anslutna långivare
  • Ränta från 6%
5000015000000NejNejJa
10 000 - 15 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Nej
  • Utbetalning inom 24 timmar
  • Använder inte UC
  • Lån utan säkerhet i företaget
1000015000000NejNejJa
10 000 - 15 000 000 kr
3 - 48 mån
Alla
Ja
  • Svar direkt på din ansökan
  • Lån utan säkerhet i företaget
250001000000NejNejNej
25 000 - 1 000 000 kr
6 mån - 5 år
Alla
Ja
  • Första månaden gratis
  • Beviljat lån betalas ut inom 24 timmar
1000010000000NejJaNej
10 000 - 10 000 000 kr
3 mån - 60 mån
Alla
Nej
  • Låneförmedlare
  • I samarbete med Creddo
  • Lån utan säkerhet i företaget
Jämför fler företagslån här

Privatlånet kan bli billigare

Något som skulle kunna tala för att du ska ta ett privatlån för ditt företag hellre än ett företagslån är att detta kan bli billigare. Det är som regel lägre ränta på privatlån än på företagslån. Detta beror på att kreditgivaren tar en högre risk då de lånar ut pengar till ett företag.

När ett företag går i konkurs så kan det ju bli så att banken aldrig får tillbaka pengarna. Detta kan förstås ses som en anledning till att försöka få företagslån hellre än privatlån eftersom du som privatperson tar en mindre risk på detta vis.

Oavsett om du tar ett privatlån eller företagslån så finns flera saker som kommer att avgöra vad det blir för kostnad för lånet. Om du som privatperson inte har god kreditvärdighet så kan det ju ändå bli hög ränta (Nordea 2025) precis som för ett företag med sämre kreditvärdighet.

I och med att företagslån går till investeringar som anses innebära en större risk än privatlån så blir det ofta dyrare med denna typ av lån.

Vad krävs för att få företagslån?

För att få ett företagslån så ska det gälla för ett bolag som är aktivt såväl som registrerat i Sverige (SEB 2025). Det går att få lån till en nyetablerad verksamhet. Den som ansöker om den här typen av lån ska ha en ledande roll i bolaget. Det går bra att ta företagslån till alla typer av bolagsformer. När det gäller enskild firma så blir det dock lite annorlunda. Eftersom den inte är en egen juridisk person kommer företagslån du tar till den enskilda firman kopplas till din egen privatekonomi.

Det finns banker som kan ge upp till många miljoner kronor som företagslån. Jämför detta med några hundratusen kronor i privatlån. För vissa projekt kan det alltså vara klokt att försöka få ett företagslån trots att detta innebär högre ränta och fler möten med banken som vill syna affärsplanen och verksamheten ordentligt innan det blir grönt ljus för lån (Handelsbanken 2025).

Ta ett privatlån och låna ut pengar till företaget

Det kan finnas fördelar med att ta ett privatlån och sedan låna ut pengarna till företaget. Om du kan få ett fördelaktigt privatlån så kan detta vara en bra lösning. Då skriver du ett skuldebrev mellan dig och företaget.

Pengarna kommer att betalas ut till ditt privata bankkonto och sedan överför du dessa som ett lån till företagskontot.
Företaget får amortera och betala en ränta som stämmer väl överens med marknadens ränteläge. Kom dock ihåg att du som privatperson kan drabbas negativt av denna form av lån till företaget då det påverkar din kreditvärdighet på ett negativt sätt.

Företagslån eller privatlån, vad blir bäst för ditt företag?

Vad som kommer att fungera bäst för dig och ditt företag beror på dig och din situation. Det gäller att se på fördelar och nackdelar samt att vara väl medveten om riskerna med varje typ av lån.
Tänk på saker som:

  • Ränta
  • Skatt
  • Kostnader för lån
  • Krav på borgesman

Om du är etablerad företagare är rekommendationen att du ansöker om företagslån i första hand. Då kommer du ju inte själv att stå som ansvarig för lånet och din kreditvärdighet påverkas inte av det.

Om du däremot just har startat ditt bolag kan ett privatlån vara en bra lösning. Detta eftersom det kanske blir för svårt att få ett företagslån beviljat av banken. Om lånet är motiverat så kan det ju bli en mycket god investering i din verksamhet med ovan nämnda fördelar.

Vanliga frågor

Här är några vanligt förekommande frågor kring vad som är bäst för företaget – företagslån eller privatlån:

  • Vad är skillnaden mellan företagslån och privatlån?

    Den största skillnaden mellan dessa lån är att företagslånet ges till ett företag samt att det kan vara mycket större än ett privatlån.

  • Varför kan privatlånet bli billigare?

    Ett privatlån har som regel lägre ränta än ett företagslån. Detta beror på att kreditgivaren tar en högre risk då de lånar ut pengar till ett företag.

  • Vad krävs för att få företagslån?

    För att få ett företagslån så ska det avse ett bolag som är aktivt såväl som registrerat i Sverige. Det går att få lån till en nyetablerad verksamhet. Den som ansöker om den här typen av lån ska ha en ledande roll i bolaget.

  • Kan jag ta ett privatlån och låna ut pengar till företaget?

    Det kan finnas fördelar med att ta ett privatlån och sedan låna ut pengarna till företaget. Om du kan få ett fördelaktigt privatlån så kan detta vara en bra lösning. Då skriver du ett skuldebrev mellan dig och företaget.

  • Företagslån eller privatlån, vad blir bäst för mitt företag?

    Vad som kommer att fungera bäst för dig och ditt företag beror på dig och din situation. Det gäller att se över fördelar och nackdelar samt att vara väl medveten om riskerna med varje typ av lån.


Källangivelser

Handelsbanken (2025), Banklån för företag.
https://www.handelsbanken.se/sv/foretag/finansiera/investeringar/banklan

Nordea (2025), Privatlån – ett banklån till det du behöver.
https://www.nordea.se/privat/produkter/lan/privatlan.html

SEB (2025), Företagslån – finansiera företagets investeringar.
https://seb.se/foretag/finansiera/investering/foretagslan

Swedbank (2025), Finansiering och lån till företag.
https://www.swedbank.se/foretag/foretagslan-och-finansiera/banklan.html

Verksamt (2023), Banklån.
https://www.verksamt.se/starta/finansiera-starten/banklan

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.

Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

Mia Ingelström
Utbildad civilekonom. Personlig tränare i ekonomi, föreläsare och författare.