Köpa bostad i Spanien – hur finansierar jag köpet?

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 16 april 2024.

Finansiering av bostad i Spanien

För att finansiera köp av bostad i Spanien har du huvudsakligen två vägar att gå. Du kan utöka ett befintligt lån i Sverige eller så tar du ett nytt lån lokalt i Spanien. Det går inte att låna pengar från en svensk bank med den spanska bostaden som säkerhet. Dessutom kan det vara klokt att tänka lite på hur du kan låna pengar till lägst ränta.

Utöka befintligt lån för köp av bostad i Spanien

Det kan vara så att du får bäst ränta för ett bolån för en spansk bostad genom att utöka ditt befintliga lån. Då kommer du inte att använda bostaden i Spanien som säkerhet utan den säkerhet som du redan nu har för ditt lån.

För många så handlar det om att utöka ett bolån för att kunna finansiera bostadsköpet i Spanien med goda villkor. I detta läge är frågan hur mycket utrymme du har i ditt nuvarande lån. Du bör se närmre på din belåningsgrad och vad du kan göra åt den.

För att kunna få utöka ditt befintliga lån så kan det vara väldigt bra att få en lägre belåningsgrad. Frågan är om din bostad har ökat i värde sedan du tog lånet för den. Detta kan du ta reda på genom att låta en mäklare värdera ditt hem.

Om din belåningsgrad går ner till följd av omvärdering av bostaden så har du ju både den summa du redan har betalt tillbaka på ditt bolån samt det extra utrymme som det ökade värdet för fastigheten gav dig. På så vis kanske du klarar av att finansiera din bostad i Spanien utan något extra lån.

Låna pengar lokalt i Spanien

Svenskar kan låna pengar till bostäder lokalt i Spanien. Bankerna i Spanien har villkor som liknar de svenska med några skillnader. Du kan till exempel inte låna mer än 70% av den totala summan. Därmed måste du ha en större kontantinsats än vad som hade krävts för samma lån i Sverige.

Utöver detta så kommer banken i Spanien kräva ett bevis på din nuvarande inkomst. Du kan som mest få 30 år på dig att betala tillbaka lånet och detta ska vara klart innan du fyller 75 år. Du får räkna med att den spanska banken kommer att ta cirka 2% av den totala summan för lånet i form av uppläggningskostnad.

Det kan vara svårt att få ett lån med lägre ränta i Spanien än vad du har just nu för en svensk bostad. Men tänk på att du kan jämföra olika spanska kreditgivare för att få bättre villkor. Tänk också på att få ett korrekt lånelöfte. Det ska ha alla detaljer för lånet för att du ska kunna använda det då du vill buda på en bostad i Spanien.

Ta ett privatlån om du klarar dig med en mindre summa

Det finns billiga lägenheter i Spanien och kanske kan du klara dig utan ett större lån som finansiering. Om du har möjlighet att låna pengar av familj och vänner kan det vara en lösning. När det bara krävs en mindre summa för att få ihop pengarna till bostaden så kanske du kan använda dig av ett privatlån i Sverige.

Ett lån utan säkerhet går givetvis också att använda för att köpa en bostad i Spanien om det rör sig om en mindre summa pengar. Här får du dock inse att det inte kommer att bli en låg ränta med ett sådant typ av lån. Det du får för den höga kostnaden är dock ett snabbt och smidigt lån. Det kan vara en hjälp då du vill slå till och köpa bostad i Spanien omgående och redan har större delen av summan.

Kan köpet av bostad i Spanien bli en investering?

När du ska låna pengar för att köpa bostad i Spanien är det förstås också viktigt att tänka på hur prisutvecklingen på hus och lägenheter i Spanien ser ut. Även om svenskar under början av 2020-talet har ställt sig lite avvaktande till att köpa bostäder i Spanien (Fastighetsbyrån 2023-02-17) så har priserna gått uppåt.

Den spanska bostadsmarknaden har trots oron under pandemiåren förblivit stabil. Experter ser fortsatt spanska fastigheter som en trygg investering. På så vis kan ett lån för en bostad i Spanien knappast ses som en stor risk. Men det handlar förstås först och främst om din ekonomi och vad du har råd med.

Summering

För dig som har ett svenskt bolån med utrymme för utökning så kan detta vara den bästa lösningen för att finansiera en bostad i Spanien. Detta särskilt om du vill låna pengar till lägst möjliga ränta. Om detta inte är en möjlighet går det att jämföra lån från spanska banker för att hitta det bästa. När du har större delen av summan för den spanska bostaden finns även mindre privatlån i Sverige som en lösning med förbehåll för att dessa knappast kommer att innebära en fördelaktig räntesats.


Källangivelser

Bjurfors (2023), Allt fler svenskar ser fördelarna med att ta bostadslån i Spanien.
https://www.bjurfors.se/sv/utland/spanien/maklare-i-spanien/nerja/artiklar/arkiv/2019/allt-fler-svenskar-ser-fordelarna-med-att-ta-bostadslan-i-spanien/

Fastighetsbyrån (2023-02-17), Färre svenskar köper bostad i Spanien.
https://www.fastighetsbyran.com/sv/spanien/artiklar/marknadsuppdatering-spanien

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.