Preskriptionslagen spelar en central roll i det svenska rättssystemet och påverkar både enskilda individer och företag. Lagen reglerar när ett krav, som exempelvis en skuld eller en fordran, preskriberas, det vill säga när det inte längre går att kräva betalning. Du bör vara medveten om preskriptionslagen oavsett om du är privatperson med ett lån eller om du driver ett företag med fodringar. Låt oss se lite närmre på vad preskriptionslagen innebär, hur den fungerar och varför den är så viktig att ha koll på.
Vad innebär preskription?
Preskription innebär att en fordran upphör att vara juridiskt bindande efter en viss tid. Med andra ord kan vi säga att om en skuld inte blir påmind eller betald under en viss period så kan gäldenären inte längre juridiskt tvingas att betala skulden.
Du behöver alltså inte betala tillbaka en skuld när den inte längre gäller. Fast det beror på hur kontraktet för skulden ser ut. Med andra ord så måste du förstå innebörden av preskription redan då du avtalar om ett lån.
Preskriptionstiden för fodringar
I Sverige är den allmänna preskriptionstiden 3 år vilket innebär att en skuld preskriberas om den inte har blivit påmind eller betald inom 3 år. Det finns dock undantag och särskilda regler för vissa typer av fordringar. Till exempel är preskriptionstiden för böter 5 år.
Sedan är det förstås så att avtal kan ha särskilda klausuler som rör preskriptionstiden. Detta så att folk som tar lån inte kan hävda att lånet inte gäller efter 3 år. Det är ju som bekant möjligt att ta lån över mycket längre tidsperioder.
Det är viktigt att förstå hur regeln om 3 års preskriptionstid påverkar den typ av skuld eller fordring som du har. Och som sagt, det är väl värt att förstå detta innan skulden uppstår. Både för dig som lånar ut eller säljer något på kredit och för dig som tar lånet.
Exempel på preskriptionstider:
- Tjänster och varor köpta av företag – 3 år (kan förlängas)
- Banklån – 10 år (kan förlängas)
- Böter – 5 år (kan inte förlängas)
- Skatter – 5 år (kan förlängas i en del fall)
- Kreditkortsskulder och räkningar – 3 år (kan förlängas)
- Skuld till kommunen – 3 eller 10 år beroende på typ av skuld
- Trafikförsäkringsavgift – 10 år
Källa: Kronofogden (2025).
Avbrott av preskription
Preskriptionstiden kan avbrytas vilket innebär att tiden börjar om från början. Detta kan ske på flera sätt:
- Om gäldenären erkänner skulden, till exempel genom att göra en delbetalning eller skriftligt medge att skulden finns. Detta sker med jämna mellanrum för alla typer av lån.
- Om fordringsägaren skickar en påminnelse eller kravbrev till gäldenären. Detta kommer med säkerhet att ske om du inte betalar på ditt lån i tid.
- Om fordringsägaren väcker talan i domstol för att kräva betalning. Detta blir aktuellt för mer allvarliga situationer där påminnelser och inkasso inte har hjälpt.
Varför är preskriptionslagen viktig?
Det finns goda skäl till att vi har en preskriptionslag i Sverige. Preskriptionslagen är viktig av flera anledningar.
Lagen ger:
Skydd för gäldenärer: Lagen skyddar individer och företag från att bli krävda på gamla skulder där dokumentationen kan vara bristfällig eller försvunnen. Kanske skulden redan är betald men inga dokument finns kvar.
Rättssäkerhet: Genom att sätta en tidsgräns för när en skuld kan krävas bidrar lagen till rättssäkerheten och förutsägbarheten i det juridiska systemet.
Incitament att agera: Lagen skapar ett incitament för fordringsägare att agera inom en rimlig tid för att kräva betalning av en skuld. Det är också ett incitament till att skapa tydliga kontrakt och villkor för alla typer av lån och fodringar.
Balanserat behov av rättssäkerhet och skydd för gäldenärer
Preskriptionslagen är en viktig del av det svenska rättssystemet som balanserar behovet av rättssäkerhet och skydd för gäldenärer. Genom att sätta en tidsgräns för när en skuld kan krävas, och genom att erbjuda möjligheten att avbryta preskriptionstiden, bidrar lagen till en rättvis och förutsägbar juridisk miljö. Det är viktigt för både fordringsägare och gäldenärer att vara medvetna om hur preskriptionslagen fungerar och hur den påverkar deras rättigheter och skyldigheter. Inte minst för dig som ska skapa ett avtal där preskriptionstid kan få stor betydelse för vad som kommer att hända med inbetalningar över tid.
Källangivelser
Kronofogden (2025), Det här gäller för en preskriberad skuld.https://kronofogden.se/nagon-har-ett-krav-mot-dig/kravet-ar-faststallt—du-ska-betala-eller-gora-nagot/betala-en-skuld/det-har-galler-for-en-preskriberad-skuld
Denna artikel är faktagranskad och verifierad av: Mia Ingelström |