Mobilt bredband – vad ska jag tänka på?

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

Mobilt bredband

Vad ska man egentligen tänka på när man väljer mobilt bredband? Vi tänkte här gå igenom lite kring detta och ge några råd i denna fråga. Ett mobilt bredband är först och främst ett vedertaget begrepp som används för att beskriva access till internet via mobila nätverk. Ett fast bredband å sin sida levereras via kabel och är därmed också bundet till en specifik plats eller adress.

Fördelen med ett mobilt bredband är att det är mer flexibelt. Du kan trådlöst ansluta till mobilnätet och både skicka och ta emot data – på samma sätt som när du använder din smartphone – och således också ta med ditt bredband. Detta så länge du har täckning och kan ansluta mot 4G eller 5G-nätet. Handlar det om sämre täckning så kan 3G-nätet fungera – men då med en avsevärt mycket sämre hastighet.

Jämför Mobilt bredband

Jämför mobilt bredband och hitta rätt abonnemang för dina behov.

Skillnad mellan mobilt bredband och Wifi

En vanlig fråga handlar om huruvida ett mobilt bredband och WiFi är samma sak? Det är det inte. Anledningen till förväxlingen är att både Wifi och mobilt bredband är trådlöst. Ett mobilt bredband ansluts direkt till mobilnätet – detta medan Wifi är en trådlös nätverksstandard som ger möjligheten att flera enheter kan använda samma nätverk. Detta dessutom oavsett om det handlar om en bredbandsanslutning via fiber eller mobilt bredband.

Hur fungerar mobilt bredband?

Ska man jämföra ett mobilt bredband med någonting så är det istället ett vanligt abonnemang för mobiltelefoni som ligger närmast till hands. Du får ett sim-kort och du får tillgång till den valda operatörens nätverk. Skillnaden ligger i att du endast får tillgång till datatrafik – och inte exempelvis samtal, sms och en pott för surf, som vid ett vanligt mobilabonnemang.

De flesta operatörer idag erbjuder så kallade 3-sim-kort-i-1 och detta innebär att du som konsument inte behöver oroa dig för att kortet i fråga inte ska passa din enhet. Vill man ansluta flera enheter till ett mobilt bredband så krävs det en router och även här så brukar de flesta operatörer erbjuda en extra sådan i det abonnemang man väljer.

Viktigt då är emellertid att man vet att det finns skillnader mellan en stationär- och en trådlös router. Den stationära routern ger betydligt bättre hastighet och mer räckvidd – men den gör det på bekostnad av flexibilitet. En trådlös router å sin sida ger dig en överlägsen mobilitet, men på bekostnad av hastigheten och räckvidden. Här måste du gå till dig själv och dina egna behov i samband med valet. Fördelen med en trådlös router är att du får tillgång till internet oavsett var du befinner dig – om än med lite sämre hastighet.

Jämför mobilt bredband innan du bestämmer dig

Dags att välja mobilt bredband? Det finns vissa saker att tänka på. En sådan handlar om täckning och vilket nät operatören använder sig av. Ser man till exempelvis Hallon och Chili Mobil så använder sig dessa båda av Tre och deras nät. Comviq å sin sida använder Tele2, medan Fibio å sin sida använder sig av Telenors nät. Var noga med att kolla hur täckningen ser ut där du bor. Tyvärr är det så att täckningen skiljer sig ganska rejält åt beroende på var man bor. I en större stad är den frågan sällan lika relevant som för en person som bor i Norrlands inland.

Hur mycket surf du får för pengarna är givetvis en stor fråga och den är ytterst individuell sett till att vi har olika behov. Vissa använder sig av ytterst lite surf medan andra gör av med väldigt mycket. Här kan man med fördel utgå från sig själv och sina behov. Tillhör man den senare kategorin så erbjuder många operatörer idag obegränsat med surf vid olika abonnemang. Vet du med dig att du kollar mycket film, använder Spotify dagligen samt har som vana att kolla flödet på Instagram så är den lösningen definitivt värd att titta närmare på.

Surfmängden avgörande för kostnaden

Rent generellt så kommer surfmängden att vara avgörande för kostnaden för ditt mobila bredband. Det kan dock påverkas genom att du exempelvis löser ett abonnemang med längre bindningstid – exempelvis 24 månader – eller att du är beredd att offra en del av servicen för att få ett bättre pris. Många av de mindre operatörerna kan ge lägre priser, men då får du också räkna med att kontakta kundtjänst exempelvis via chatt eller mail. Är detta något du kan tänka dig så kan du också lösa ett billigare mobilt bredband.

Relaterad information till denna artikel:
Vad är WIFI 6
10 tips för att få bättre wifi
Internet speed test
Bredbandskollen – Så förbättrar du din internethastighet
Telia mobilt bredband

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.