Existensminimum är ett juridiskt och ekonomiskt begrepp som används för att definiera den lägsta inkomstnivå som krävs för att täcka de grundläggande behoven i det dagliga livet. Detta inkluderar kostnader för mat, kläder, bostad och andra nödvändigheter. I Sverige är existensminimum fastställt av staten och revideras årligen för att spegla förändringar i levnadskostnader. Vi ska se närmre på vad existensminimum innebär och hur mycket det är för år 2024.
Vad är existensminimum?
Existensminimum är ett gränsvärde som beräknas för att säkerställa att en individ eller en familj har tillräckligt med pengar för att klara sig genom att kunna betala för nödvändiga levnadskostnader.
Beloppet baseras på en standardbudget som tar hänsyn till kostnader för bland annat mat, hyra, el, försäkringar och andra dagliga utgifter. Detta är utgifter som anses nödvändiga för att vi ska kunna leva. Alltså inte utgifter för lyxkonsumtion som vi skulle kunna vara utan när inkomsterna är för små.
Beräkning av existensminimum
Beräkningen av existensminimum görs av Kronofogden och baseras på en norm som fastställs av Konsumentverket. Normen speglar vad som anses vara en skälig levnadsnivå och tar hänsyn till såväl priser som konsumtionsmönster. Den justeras årligen för att matcha inflationen och andra ekonomiska förändringar.
På grund av detta så är existensminimum år 2024 inte samma sak som existensminimum för några år sedan. Det ska ju också sägas att vi numera har en helt annan syn på vad som kan anses vara nödvändiga utgifter än vad våra far- och morföräldrar hade. Beloppet speglar alltså vår nutid och det som vi ser som självklart för ett drägligt liv.
Att du behöver en tvättmaskin är ju inget konstigt. Men för hundra år sedan var det annorlunda. Och saker som vi tycker är självklara idag kommer att ändras i framtiden.
Existensminimum år 2024
För år 2024 har existensminimum justerats för att reflektera de ökade levnadskostnaderna. Nedan presenteras några exempel på existensminimum beroende på hushållstyp. Från den 1 januari 2024 är normalbeloppet satt till följande summor per månad:
- Ensamstående vuxen: 6 090 kronor
- Makar eller motsvarande: 10 061 kronor
- Barn 0-6 år: 3 255 kronor
- Barn 7-10 år: 3 906 kronor
- Barn 11-14 år: 4 558 kronor
- Barn 15 år eller äldre: 5 208 kronor
Källa: Kronofogden (2023).
Observera att dessa belopp är normalbelopp och kan variera beroende på specifika omständigheter och behov. En individuell bedömning är alltid nödvändig. Det går till exempel inte att jämföra en ensamstående med ett friskt barn och en ensamstående med ett barn som kräver olika medicinska behandlingar eller ledsagning.
Varför är existensminimum viktigt?
Existensminimum spelar en viktig roll i flera sammanhang, till exempel vid skuldsanering eller utmätning. Om en person lever under existensminimum på grund av för höga skulder kan hen ha rätt till hjälp av staten för att komma på fötter igen. Det kan bli en viktig förändring för en person som inte kan få vardagen att gå runt.
Existensminimum blir därmed ett viktigt begrepp när man ser på alternativ för att hjälpa en person eller familj som har ekonomiska svårigheter.
Går det att leva under existensminimum?
Visst finns det dom som klarar av att leva under existensminimum. Men eftersom det innebär mycket begränsade resurser för att täcka nödvändigheter som mat, bostad och kläder är det i de flesta fall ohållbart i längden.
Ekonomisk stress är starkt kopplad till hälsoproblem, inte minst mentala hälsoproblem som ångest och depression. Dessutom kan brist på pengar innebära att man inte har råd med sjukvård eller hälsosam kost vilket också kan påverka den fysiska hälsan negativt.
Existensminimum hjälper oss att skydda de mest sårbara
Existensminimum är ett viktigt mått för att säkerställa att alla har tillgång till de grundläggande nödvändigheterna i livet. Det bidrar till att skydda de mest sårbara i samhället och säkerställer att ingen lämnas utan möjlighet att klara sitt dagliga liv. Genom att justera beloppen årligen ser staten till att existensminimum speglar de faktiska levnadskostnaderna och ger en realistisk bild av vad som krävs för att kunna leva ett värdigt liv i Sverige.
Källangivelser
Kronofogden (2024), Vad du får behålla i en löneutmätning.
https://kronofogden.se/nagon-har-ett-krav-mot-dig/kravet-ar-faststallt—du-ska-betala-eller-gora-nagot/du-foretaget-kan-inte-betala/vad-du-far-behalla-i-en-loneutmatning
Denna artikel är faktagranskad och verifierad av: Mia Ingelström |