Skuldsanering – så fungerar det

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

Kronofogden

En skuldsanering är ett hjälpmedel för personer som befinner sig i en ekonomisk obalans och som inte kan betala sina skulder. Viktigt att veta är att en skuldsanering inte är till för dig som har tillfälliga betalningsproblem. En skuldsanering är något som man kan ansöka hos Kronofogden om man har skulder som inte kan betalas inom en överskådlig framtid.

Individuell bedöming av Kronofogden

Varje ansökan som lämnas in till Kronofogden bedöms individuellt och där en rad olika faktorer spelar roll i samband med att ett beslut fattas. En viktig del handlar om den egna ansträngningen.

En skuldsanering ska ses som den absolut sista utvägen man har och man ska ha försökt med alla medel som finns tillgängliga att på egen hand betala de skulder man ådragit sig. Den punkten fäster Kronofogden stor vikt vid i samband med att en ansökan behandlas. Du ska dels berätta om orsaken till dina problem – exempelvis vilka lån du tagit och hur pass mycket dessa ligger på – samt visa upp vilka ansträngningar och uppoffringar du gjort för att försöka betala lånen i fråga. Det är det första steget mot att bli beviljad en skuldsanering.

Vilka kan beviljas skuldsanering och hur går en sådan till?

Att hamna i ett ekonomiskt obestånd innebär att man också kan drabbas av en extrem stress. Utöver detta finns otaliga exempel på där skulder som inte kan betalas leder till psykisk ohälsa i form av ångest, depressioner samt att man drabbas av utbrändhet. En skuldsanering ger ett tidsperspektiv som är viktigt: man vet att man inom x antal år är skuldfri och att man kan få en nystart i livet igen efter att dessa år har passerat.

Det man måste klargöra är följande: en skuldsanering är ett sätt att hjälpa personer som befinner sig i ett ekonomiskt obestånd att komma på fötter igen. Det man emellertid måste vara medveten om är att det inte handlar om någon avundsvärd situation att hamna i. En skuldsanering innebär att man under fem år tvingas leva på existensminimum innan skulderna man ådragit sig helt – eller delvis – skrivs av.

Kraven för att få skuldsanering är också ganska omfattande och det innebär att det heller inte är en lösning som vem som helst kan beviljas. Som sagt: skulderna man ådragit sig ska inte kunna gå att betala inom en överskådlig framtid – och man måste ha gjort allt i sin makt för att ha försökt betala dem.

Utöver detta så finns även några andra faktorer som spelar in i samband med att man ansöker om skuldsanering. Följande punkter vävs alltid in i den bedömning som Kronofogden gör:

  • Du lever i Sverige och är bosatt här. Du behöver inte vara svensk medborgare för att beviljas en skuldsanering, men en grundförutsättning är att du lever i vårt land. Dina intressen, sysselsättningar och – givetvis – skulder ska finnas i Sverige.
  • Skuldsaneringen ska vara skälig – given din livssituation. Om du har dyrbara tillgångar i form av båt, bil, möbler, teknik och så vidare så ska dessa vara sålda innan du ansöker om en skuldsanering.
  • Du ska inte ha näringsförbud.
  • Dina skulder ska inte kunna betalas inom en överskådlig framtid. Detta anses normalt – och enligt Kronofogdens kriterier – ligga på mellan 5-7 år.
  • Stora skulder. Skulderna ska vara så pass stora att du inte kan betala även om en dramatiskt förändring av din livssituation äger rum.
  • Du har minskat utgifter – och ökat inkomster. Som ovan nämnt, du ska ha gjort allt i din makt för att bli skuldfri innan du ansöker om en skuldsanering.
  • Leva på de pengar som blir över. Du ska kunna visa att du kan leva på de pengar som blir över – även om du får bidrag eller har en låg inkomst. Du ska kunna visa att du klarar av att betala de räkningar som inte omfattas av skuldsaneringen – exempelvis räkningar för hyra och el.

Ökning av ansökningar om skuldsanering

Viktigt att klargöra gällande en skuldsanering är att en låg inkomst – eller ingen inkomst överhuvudtaget – inte nödvändigtvis behöver innebära att man nekas en ansökan om skuldsanering. Samma sak om man redan lever på existensminimum. Ålder är även det en icke-faktor. Såväl unga personer med hela livet framför sig som pensionärer kan ansöka om – och beviljas – en skuldsanering.

En viktig detalj får avsluta. Aldrig tidigare har så många ansökt om en skuldsanering som under de senaste åren. Och – aldrig förr har det handlat om att så många unga människor söker.

En stor del av förklaringen till detta ligger i att det dels blivit lättare att beviljas lån och dels att många yngre fastnar i ett spelmissbruk. En annan förklaring är att många tar lån till fel saker. En grundregel som man måste följa är att man alltid ska undvika att ansöka om lån för konsumtion.

Relaterad information till denna artikel:
Blekingebor har skulder hos Kronofogden på över en miljard
Skuldsanering så fungerar det
Låna ansvarsfullt
Nationellt skuldregister bör införas
Så undviker du att få en betalningsanmärkning
Vilka är de vanligaste orsakerna till skuldsättning
Små krediter kan vara en väg in i allvarlig skuldsättning
Bli skuldfri – 8 tips för att bli av med dina skulder
Smslån bakom många skulder hos Kronofogden
Därför bör du undvika att ta konsumtionslån
Hur tar man sig praktiskt ur skuldfällan

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.