Små krediter kan vara en väg in i allvarlig skuldsättning

Små krediter kan vara en väg in i allvarlig skuldsättning

För många personer känns små krediter som en snabb och enkel lösning på ekonomiska problem. De kan användas för att täcka oväntade utgifter eller bara för att klara sig igenom månaden. Men dessa tillsynes oskyldiga lån kan vara början på en farlig nedåtgående spiral in i skuldsättning. I den här artikeln utforskar vi hur och varför små krediter kan leda till större ekonomiska problem.

Varför små krediter känns lockande

Först och främst är det viktigt att förstå varför små krediter ofta känns som en god idé vid första anblicken:

 • Snabb tillgång till pengar
  För de flesta är den största lockelsen snabbheten. Du kan ofta ha pengarna på ditt konto inom några timmar eller till och med minuter.
 • Ingen kreditkontroll hos UC
  Nästan alla långivare av små krediter med snabb utbetalning är lån utan UC. Detta innebär att det inte görs någon kreditkontroll hos UC utan man använder sig oftast av Creditsafe eller Bisnode för kreditupplysningar.
 • Små belopp
  Eftersom beloppen ofta är små (vanligtvis lån på 5 000 eller mindre), känns det som att lånet kommer att vara lätt att betala tillbaka.

”Även små lån kan kosta mycket pengar och vissa erbjudanden som låter bra kostar ibland mer än du tror.” Källa: Finansinspektionen 2023.

Fallgropar med små krediter

Trots den initiala lockelsen, finns det flera problem som du bör vara medveten om:

 • Höga räntor
  Ofta har dessa små krediter som snabblån, sms lån och kontokredit mycket höga effektiva årsräntor.
 • Korta återbetalningstider
  Du måste vanligtvis betala tillbaka lånet mycket snabbt, vilket kan vara svårt om din ekonomiska situation inte förbättras.
 • Skuldspiralen
  Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid, kan du hamna i en situation där du tar nya lån för att betala tillbaka det gamla, vilket leder till ännu högre skulder.

Därför är det viktigt att tänka igenom beslutet noga och att förstå alla konsekvenser av att ta små krediter.

Vad säger experterna?

Experter inom privatekonomi är eniga om att små krediter bör undvikas om möjligt (FI 2023). De föreslår istället att du ser över din budget och tar reda på hur du kan minska dina utgifter eller öka dina inkomster på ett hållbart sätt.

Alternativ till små krediter

Om du befinner dig i en situation där du överväger att ta ett litet lån, kan det vara klokt att först titta på alternativa lösningar.

 • Sparkonto

  Om du har möjlighet, så är det alltid bäst att ha ett sparkonto för oförutsedda utgifter. Med ett välplanerat sparande kan du undvika att behöva låna pengar överhuvudtaget.

 • Vänner och familj

  Om möjligheten finns, kan det ibland vara enklare och mer ekonomiskt att låna pengar från vänner eller familj. Dock bör detta göras med försiktighet och alltid med klara överenskommelser om återbetalning för att undvika eventuella konflikter.

 • Sälj föremål som du inte använder

  En snabb lösning kan vara att sälja saker du inte längre behöver. Detta kan ge dig den omedelbara likviditet du behöver, utan behov av att låna pengar.

 • Ta ett privatlån med lägre ränta

  Om du verkligen behöver låna, kan det vara mer fördelaktigt att ta ett privatlån med lägre ränta och längre återbetalningstid. Kom dock ihåg att läsa det finstilta och räkna på totala kostnaden för lånet.

Hur man hanterar skulder om du redan har tagit små krediter

Om du redan har tagit en eller flera små krediter och känner att du är på väg in i en nedåtgående skuldspiral, är det viktigt att agera snabbt.

 • Gör en översikt
  Lista alla dina lån och skulder, inklusive räntor och avgifter.
 • Prioritera
  Betala av de skulder med högst ränta först.
 • Kontakta långivare
  Försök förhandla om bättre villkor eller längre återbetalningstider.
 • Sök professionell hjälp
  Om du känner att du inte kan klara det på egen hand, sök professionell hjälp. I varje kommun så ska det enligt lag finnas en budget och skuldrådgivning som kostnadsfritt kan hjälpa dig att få en överblick över din ekonomi och ge råd (SKR 2023).

”Det är lätt att ta ett lån. Men det kan bli en dyr affär om du inte vet hur lånen fungerar och vad du får betala i slutändan” Källa: Therese Wieselqvist Ekman, ansvarig för finansiell folkbildning på FI.

Konkreta tips för att undvika skuldsättning genom små krediter

Om du vill hålla dig borta från skuldspiralen som små krediter kan leda till, finns det några konkreta steg du kan ta:

 • Skapa en buffert
  Ett av de mest effektiva sätten att undvika behovet av små krediter är att ha en nödfond. Målet är att spara minst tre månaders levnadskostnader. Denna buffert kommer att hjälpa dig hantera oförutsedda utgifter utan att behöva låna.
 • Använd en budgetapp
  Genom att använda en budgetapp kan du hålla koll på dina inkomster och utgifter. Detta gör det enklare att upptäcka om du närmar dig en riskabel ekonomisk situation innan det är för sent.
 • Lär dig grunderna om privatekonomi
  Kunskap är makt, och detta gäller definitivt när det kommer till din privatekonomi. Lär dig grunderna om räntor, amortering och sparande för att ta klokare ekonomiska beslut.
 • Diskutera med familjen
  Om du delar din ekonomi med någon annan, som en partner eller familjemedlem, är det viktigt att alla är på samma sida. Diskutera era ekonomiska mål och hur ni planerar att nå dem tillsammans.

Sammanfattning

Små krediter kan verka som en enkel lösning på komplexa ekonomiska problem, men de bär ofta med sig höga risker som kan leda till en skuldspiral. Genom att vara medveten om dessa risker och ta proaktiva steg för att förbättra din ekonomi, kan du undvika fallgroparna som kommer med dessa typer av lån.

För mer information om att hantera din personliga ekonomi och hålla dig borta från skuldsättning, rekommenderar vi dig att läsa våra övriga artiklar om privatekonomi.

Vanliga frågor om små krediter och skuldsättning

 • Är alla små krediter dåliga?

  Nej, alla små krediter är inte nödvändigtvis dåliga, men de bär ofta med sig höga räntor och korta återbetalningstider, vilket kan vara riskabelt. Om du överväger att ta ett litet lån, bör du noggrant överväga alternativen och förstå de långsiktiga konsekvenserna.

 • Hur undviker jag att hamna i en skuldspiral?

  För att undvika en skuldspiral, bör du ha en tydlig översikt över din ekonomi. Det innebär att budgetera, ha en nödfond och att undvika att ta nya lån för att betala gamla skulder. Om du redan har skulder, fokusera på att betala tillbaka de med högst ränta först.

 • Vad ska jag göra om jag redan har tagit flera små krediter?

  Om du redan har tagit flera små krediter, är det viktigt att agera snabbt. Gör en lista över alla dina skulder och försök att förhandla om bättre villkor med långivarna. Om situationen är allvarlig, kan professionell hjälp vara nödvändig för att hantera skulderna.

 • Finns det andra sätt att täcka oförutsedda utgifter?

  Ja, det finns flera andra sätt att täcka oförutsedda utgifter. Till exempel kan du ha ett sparkonto som en buffert, låna pengar från vänner eller familj, eller sälja oanvända föremål. Dessa metoder kan vara bättre alternativ än att ta små krediter.

 • Var kan jag söka hjälp om jag känner att jag inte kan hantera mina skulder?

  Om du känner att du inte kan hantera dina skulder på egen hand, är det bäst att söka professionell hjälp så snart som möjligt. Kommunernas budget- och skuldrådgivning kan hjälpa dig att komma på rätt spår igen. Det är aldrig för sent att ta kontroll över din ekonomi.


Källangivelser

FI (2023), Även små lån kan bli dyra.
https://www.fi.se/sv/konsumentrummet/minska-riskerna-nar-du-tar-lan/aven-sma-lan-kan-bli-dyra/

Konsumentverket (2023), Kommunernas budget- och skuldrådgivning.
https://www.konsumentverket.se/om-konsumentverket/var-verksamhet/stod-till-kommuner/budget-och-skuldradgivning/

SKR (2023), Budget- och skuldrådgivning i socialtjänstlagen.
https://skr.se/skr/integrationsocialomsorg/ekonomisktbistandforsorjning/budgetochskuldradgivning.11529.html

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.