Hur får man sin ekonomi att gå ihop under 2023?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 18 april 2024.

Hur får man sin ekonomi att gå ihop under 2023

Att ha ekonomin under kontroll är något som ger minskad stress och oro. Det har i sin tur positiva effekter på hälsan – både mentalt och rent fysiskt. En buffert gör att man som privatperson kan hantera oförutsedda utgifter och ta kostnader som man inte räknat med.

Under det senaste året har många familjer ställts inför det faktum att ekonomin blivit svårare att få ihop. Räntan har stigit och med detta har de lån man tagit också blivit dyrare. Att dessutom kostnaderna för el nått rekordnivåer och att livsmedel och mat – som en följd av inflationen – blivit dyrare har skapat situationer där familjer kan ha högre utgifter än inkomster. Något som gör att man tvingas ta pengar från sitt sparande och att tryggheten i den buffert man byggt upp också så sakteliga försvinner.

Vi tänkte här nedan ge några tips om hur man kan göra för att vända den negativa trenden och hur man kan få sin ekonomi att gå ihop under 2023.

Tips för att få ekonomin att gå ihop

Det mesta bygger på disciplin. Att säga att man ska ta kontroll över sin ekonomi är en sak – att verkligen göra det, det är något helt annat. Att man tar kontrollen över den egna ekonomin innebär – som ett första steg – att man också skaffar sig en tydlig överblick. Hur mycket tjänar jag varje månad? Hur ser mina fasta utgifter ut – och vilka utgifter kan jag spara in på?

Det finns alltid utgifter som går att skruva på och genom det kan man också hela tiden spara pengar – och få den trygghet som en sund ekonomi för med sig. Här nedan följer fem stycken tips som kan hjälpa dig, även i de tuffa tider som numera råder:

Gör en budget – och följ den. Se till att samla alla dina inkomster och samtliga utgifter. De fasta utgifterna – hyra, el, räkningar – betalar du givetvis. De andra utgifterna är de som du kan påverka. Kan du exempelvis ta cykeln till jobbet någon dag i veckan? Kan du börja göra matlådor istället för att äta ute varje lunch? Kan du byta matvarubutik och få ner kostnaderna för livsmedel? En budget ger dig dels en bra överblick över din ekonomi, men den kommer även att hjälpa dig att A) inte spendera pengar som du inte har och B) hjälpa dig att komma igång med ett sparande.

Sparande och mål. Ett sparande är viktigt och även om det bara handlar om några hundralappar i månaden så gör det skillnad på sikt. Lika viktigt som det är att spara är att ha en klar målbild gällande sitt eget sparande. Hur mycket pengar kan du lägga undan varje månad – och till vad? Om du exempelvis ska spara för att kunna unna dig en semesterresa eller för att köpa en bil så kan en sparform med en lägre risk vara att föredra för att säkerställa att pengarna inte försvinner. Sparar du mer långsiktigt så kan en sparform med högre risker vara en bättre lösning. Rent historiskt så har exempelvis aktiefonder gett högre avkastning över längre tid. Ett råd i detta är att ta professionell hjälp. Rådfråga din bank och försök att hitta en bra lösning för sparande som baseras på din ekonomiska situation och de mål du har.

Städa upp bland smålån. Har du många smålån och många olika krediter så kan det sammantaget också innebära väldigt höga kostnader – helt beroende på räntekostnader och exempelvis avi-avgifter. Genom att samla alla dessa smålån till ett större sådant så kan du få ner räntekostnaderna – och därmed spara pengar varje månad.

Jämför! De fasta utgifterna är fasta – men det innebär inte att de inte kan ändras. Du ska betala dina fasta utgifter i form av exempelvis telefonabonnemang, bolån och försäkringar – men det innebär inte att du inte kan få bättre villkor hos någon annan aktör på marknaden. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ner kostnaderna ganska rejält. Ett mobilabonnemang hos en aktör kan vara många kronor billigare än ditt nuvarande. Och, det är sällan några större bekymmer att byta heller. Samma sak gäller för ett bolån. Många betalar för mycket pengar av den enkla anledningen att man inte utsatt sin långivare för konkurrens. Genom att kontakta andra banker och se över deras förslag kan du, om inte annat, sätta fart på din nuvarande bank och få bättre villkor hos dem.

Ändra köpmönster. En stor del av sin månatliga budget försvinner ner i matkassen. Att det blivit dyrare att handla mat och livsmedel är ett faktum. I många fall så kan kostnaderna emellertid sänkas genom att ändra på de egna vanorna. Hur ser det ut när du handlar? Slinker det alltid ner något onödigt i varukorgen? Ett tips är att du ser över ditt sätt att handla. Handlar du mat när du är hungrig så kanske det är bättre att storhandla någon gång i veckan. Många upplever även att det är enklare att få kontroll genom att handla online då man inte köper lika många onödiga saker. Samma sak gäller för kläder och annat. Måste du verkligen ha ett nytt plagg för varje fest? Dåliga mönster leder till många små utgifter. Genom att förändra dessa så kan du också spara pengar.

Relaterad information till denna artikel:
10 tips för en bättre privatekonomi
Hållbar konsumtion
Räkna på driftskostnader för en bostad
Hur kan jag minska mina utgifter
Tips för att klara årets fattigaste månad
Hur kan jag öka min inkomst
Downshifting – Sänk dina kostnader och lev ett friare liv


Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.