Vad innebär dröjsmålsränta?

 | Lästid: 2 minuter | Uppdaterad: 12 mars 2024.

Dröjsmålsränta

När en faktura eller ett lån inte betalas i tid eller du missar en delbetalning för en produkt eller tjänst kan du få betala dröjsmålsränta. Dröjsmålsränta är som en extra räntekostnad på grund av den försenade betalningen. I Sverige har vi tydliga lagar vad gäller den här typen av ränta.

Vad är dröjsmålsränta?

Definitionen av dröjsmålsränta är en extra räntekostnad som läggs på skulden då den inte betalas i tid. När du tar ett lån eller köper en produkt på kredit så ska eventuell ränta för sen betalning finnas med i det avtal som du skriver under (Verksamt 2022-01-25).

Det finns två huvudsakliga skäl för näringsidkare att kräva dröjsmålsränta:

  • Dröjsmålsräntan kan täcka för den ränteförlust som en försenad inbetalning innebär.
  • Den extra räntan kan avskräcka en kund från att betala försent igen.

Notera att dröjsmålsränta inte är samma sak som påminnelseavgift. Dröjsmålsräntan sätts i enlighet med det lånade beloppets storlek. En påminnelseavgift är istället en fast ersättning som kan tas ut för administrativt arbete när en påminnelse om betalning måste skickas (Verksamt 2022-01-25).

Hur beräknas dröjsmålsräntan?

Räntan för dröjsmål beräknas på faktureringsbeloppet. Moms kommer att inkluderas i beloppet som räntan baseras på (Verksamt 2022-01-25). Däremot tas ingen dröjsmålsränta ut på eventuell faktureringsavgift eller påminnelseavgift. Om ärendet har gått vidare till inkasso är kostnaderna för detta också undantagna dröjsmålsräntan.

Bestämd förfallodag och dröjsmålsränta

Från och med förfallodagen har du som leverantör möjlighet att ta ut dröjsmålsränta. Svensk lag medger att du kan ta ut en referensränta + 8 procent på fakturabeloppet som ränta för försenad betalning (Verksamt 2022-01-25). Referensräntan sätts en gång per halvår och den fastställs av Riksbanken. Aktuell referensränta finns här: https://www.riksbank.se/sv/statistik/sok-rantor–valutakurser/referensranta/

Är du tvungen att betala dröjsmålsränta?

Enligt räntelagen så ska dröjsmålsränta framgå i ett avtal för lån eller produkt som betalas med avbetalningar. Rent praktiskt så kan en näringsidkare inte kräva dröjsmålsränta om det inte står något om denna i avtalet.

Om du inte betalar ditt lån i tid och det inte finns något avtalat om dröjsmålsränta så behöver du alltså inte betala någon extra ränta (Verksamt 2022-01-25). De allra flera kreditgivare har dock med denna information i sina avtal.

Om du har skrivit under ett avtal som innehåller information om dröjsmålsränta måste du också betala den dröjsmålsränta som är avtalad om du betalar för sent.

Det är också viktigt att tänka på att den som vill debitera dröjsmålsränta från kunder måste meddela kunden minst 30 dagar i förväg om att försenad betalning innebär dröjsmålsränta (Verksamt 2022-01-25). På grund av detta ska en faktura ha med informationen om att dröjsmålsränta tas ut efter 30 dagar.

Om information om dröjsmålsränta först kommer med en påminnelse om betalning så räknas 30 dagar från den dag som påminnelsen skickades.

Hur kan du undvika dröjsmålsränta?

För att undvika dröjsmålsränta är det viktigt att hålla ordning på fakturor och förfallodatum. Genom att ha kontroll över att räkningar och fakturor betalas i tid slipper du både dröjsmålsränta och förseningsavgifter.

Det bästa sättet att undvika dröjsmålsränta på är att betala kontant eller med debetkort, där betalningen dras direkt från ditt konto.

Om du av något skäl inte har täckning för din räkning så kan en möjlighet vara att betala räkningen med kreditkort för att på så sätt kunna betala i tid och slippa ränta för dröjsmål. Men du bör självklart alltid se över dina möjligheter till återbetalning innan du väljer detta alternativ.

Relaterad information till denna artikel:
Vad är skillnaden mellan betalningspåminnelse och betalningsföreläggande
Betalningspåminnelse


Källangivelser

Verksamt (2022-01-25), Betalningspåminnelse och dröjsmålsränta.
https://www.verksamt.se/driva/ekonomi-och-bokforing/affarsdokument/betalningspaminnelse

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.

Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

Mia Ingelström
Utbildad civilekonom. Personlig tränare i ekonomi, föreläsare och författare.