Privatlån eller kreditkort

 | Lästid: 2 minuter | Uppdaterad: 29 januari 2024.

Privatlån eller kreditkort

Om du behöver låna pengar kan du överväga att ansöka om ett kreditkort eller att ta ett privatlån. Både kreditkort och privatlån kan hjälpa dig att finansiera t ex. en renovering eller ett inköp, eller att hjälpa dig att samla dina befintliga skulder. Det är dock viktigt att förstå skillnaderna mellan privatlån och kreditkort för att kunna välja det alternativ som är bäst för dig.

Privatlån

Privatlån ger dig vanligtvis möjlighet att låna en större summa pengar som en klumpsumma. Du betalar sedan tillbaka ett fast belopp varje månad under en bestämd löptid (vanligtvis mellan ett och femton år). Räntebeloppet beror på hur mycket du lånar och hur lång löptiden är. Räntan du får på ditt privatlån beror på din inkomst och kreditvärdighet. Ju bättre ekonomi du har desto lägre risk är det för långivaren att låna pengar till dig. Lägre risk = lägre ränta.

För och nackdelar med privatlån

Fördelar

 • Du kan oftast låna större belopp med ett privatlån än med ett kreditkort.
 • Du kan själv välja hur lång tid du behöver för att betala tillbaka det lånade beloppet.
 • Du kan betala mindre i ränta än vad du skulle göra med ett kreditkort.
 • Dina återbetalningar förblir desamma varje månad.
 • Vissa leverantörer låter dig göra extra månadsbetalningar utan kostnad.

Nackdelar

 • Om du vill låna ett mindre belopp kan räntorna vara högre.
 • Om du vill betala av ditt lån i förtid kan du behöva betala en straffavgift.
 • Månadsbetalningarna är inte flexibla.

Kreditkort

Med kreditkort kan du låna upp till en viss gräns (kreditgräns) som fastställs av din kreditkortsleverantör. Denna gräns kan vara från några tusen kronor upp till flera hundratusen kronor, beroende på vilket kreditkort du har och din kreditvärdighet. Ju högre din kreditvärdighet är, desto högre är sannolikt din kreditgräns.

Din kreditkortsleverantör kommer att ha en fastställd minsta betalning som du måste göra varje månad, men den är ofta låg så det är bäst att betala mer om du har den möjligheten. När du betalar tillbaka pengarna kan du också låna igen upp till din kreditgräns. Vissa kreditkort erbjuder räntefritt nyttjande av kreditgränsen på upp till 55 dagar, medans andra debiterar ränta om du inte betalar tillbaka hela saldot varje månad.

För och nackdelar med kreditkort

Fördelar

 • Flexibel återbetalning. Betala tillbaka hur mycket du vill varje månad. Se bara till att betala den minsta månatliga återbetalningen som kreditkortsleverantörer bestämt så utgår ingen extra ränteavgift.
 • Du kan låna räntefritt på vissa kort som gör det möjligt för dig att slippa betala ränta under en viss period.
 • Du kan betala av hela beloppet utan straffavgift.

Nackdelar

 • Räntorna är nästan alltid högre än vad det är för ett privatlån så se till så att du betalar av lånet så snabbt som möjligt. Värt att tänka på är att det inte finns någon tidsgräns för när du måste betala av skulden vilket kan bli dyrt om man missköter sina betalningar.
 • Din kreditgräns på kreditkortet kan vara för låg för ditt tilltänkta inköp.

Sammanfattning

Innan du tar ett privatlån eller ansöker om ett kreditkort så är det alltid bäst jämföra de bägge alternativen. Om du behöver låna en större summa pengar så är ett privatlån i allmänhet ett bättre alternativ än ett kreditkort. Kom dock ihåg att sköta dina månadsbetalningar.

Läs mer om privatlån.
Läs mer om kreditkort.

Relaterad information
Collector bank privatlån
Danske Bank privatlån
Handelsbanken privatlån
ICA banken privatlån
Ikano bank privatlån
Länsförsäkringar bank privatlån
Nordax privatlån
Nordea privatlån
Privatlån från storbankerna
Santander privatlån
SBAB privatlån
SEB privatlån
Swedbank privatlån

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.