8 tips som kan hjälpa dig att få din ekonomi på rätt spår 2023

 | Lästid: 2 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

Bättre ekonomi

Att börja ett nytt år kan även betyda en nystart. För att förändra och förbättra dina ekonomiska förutsättningar under 2023 är det dags att formulera konkreta nyårslöften. Vill du förändra och förbättra din ekonomi under 2023 så kan du följa några av våra ekonomiska tips nedan.

  • Gör en budget: Att skapa en budget är det bästa sättet att få en överblick över din ekonomi och planera för framtiden. Se till att avsätta pengar för sparande, investeringar och andra finansiella mål. Du kan läsa mer om budget här. Vill du ha en budgetkalkyl hittar du en här.
  • Spara mer: Om möjligt se till att öka det belopp du sparar varje månad. Detta kan hjälpa dig att nå dina finansiella mål snabbare. Sätt in pengarna på ett konto med sparränta eller om du sparar långsiktigt investera i aktier och/eller fonder. Att investera är ett av de bästa sätten att öka sin förmögenhet. Se till att göra en grundlig analys innan du investerar och beakta riskerna. Se även till att du har en buffert för eventuella oförutsedda utgifter.
  • Spendera mindre: Det är viktigt att vara medveten om dina utgiftsvanor. Se till att hålla koll på dina utgifter och leta efter sätt att minska onödiga utgifter. När du väl handlar så köp varor med bra kvalité. Bra kvalité kostar oftast lite mer men varan håller vanligtvis mycket längre. Kvalité brukar löna sig i längden. Tänk även på att små vardagliga utgifter blir stora belopp på längre sikt. En lunch ute i veckan blir t ex. över 5 000 kr på ett år. Testa Konsumentguidens sparometer för att få en bättre överblick på hur små kostnader blir stora belopp över tid.
  • Betala av skulder: Att betala av skulder är ett bra sätt att förbättra din ekonomiska situation. Se till att fokusera på att betala av skulder med hög ränta först. Har du många mindre lån så kan det löna sig att samla lånen till ett stort lån med lägre ränta. Ett samlingslån kan man enkelt ansöka om med ett BankID online helt utan förbindelser.
  • Ha koll på dina avtal: Kontrollera dina försäkringar, avtal och lån regelbundet. Varje år kan du göra stora ekonomiska vinster genom att ta en titt på dina befintliga avtal. Du kanske kan få en lägre ränta på bolånet eller byta till ett billigare försäkringsbolag. Många elbolag ger nya kunder rabatt första året. Gå även igenom dina TV abonnemang och streamingtjänster. Använder du verkligen alla tjänster eller kan du säga upp något avtal.
  • Automatisera din ekonomi: Att automatisera din ekonomi kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår mot dina ekonomiska mål. Ställ in automatiska överföringar till sparkonton och investeringar för att se till att du alltid sparar.
  • Öka din inkomst: Sök efter sätt att öka din inkomst. Det kan handla om att arbeta fler timmar, få en löneförhöjning, byta jobb, vidareutbilda dig, frilansa eller starta en sidoverksamhet. Du kanske har en semesterbostad eller ett extra rum i ditt hem som du kan hyra ut.
  • Utbilda dig: Ta dig tid att utbilda dig om personlig ekonomi. Läs böcker, ta kurser eller följ ekonomiexperter för att hålla koll på din ekonomi.

Relaterad information till denna artikel:
10 tips för en bättre privatekonomi
Hållbar konsumtion
Räkna på driftskostnader för en bostad
Hur kan jag minska mina utgifter
Tips för att klara årets fattigaste månad
Hur kan jag öka min inkomst
Downshifting – Sänk dina kostnader och lev ett friare liv

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.