Tips inför Black Friday 2023 – Så maximerar du din shopping!

 | Lästid: 6 minuter

Tips inför Black Friday

Black Friday är en av årets största shoppingdagar i Sverige, och förberedelserna kan vara avgörande för att göra de bästa fynden. Det är dagen då butiker världen över sänker sina priser på allt från elektronik till kläder. För att du ska kunna dra full nytta av dessa erbjudanden så har vi sammanställt en lista med handfasta tips och strategier så att du kan maximera din shopping.

Planera i förväg

Det första steget för en lyckad Black Friday är planering. Gör en lista över de produkter du verkligen behöver eller har önskat dig länge. Ta sedan en titt på olika webbplatsers Black Friday-sidor för att se vilka butiker som erbjuder reor på dessa produkter. De webbplatser som ofta har en bra sammanställning på butiker med Black Friday-sidor är alltifrån prisjämförelser, shopping-portaler, kupong-sidor, cashback-sidor mfl.

Sätt en budget

Det är lätt att bli ivrig och spendera mer än vad man egentligen har råd med under Black Friday. För att undvika detta, är det viktigt att du skapar en budget för din shopping. Sätt ett högsta pris för samtliga de produkter du tänkt hålla utkik efter.

Jämför priser

Innan du slår till på ett erbjudande är det viktigt att jämföra priser. Det kan du göra genom att använda prisjämförelsetjänster, söka igenom Google Shopping eller besöka Amazon, som samtliga listar de bästa priserna på populära produkter.

Undvik impulsköp

Impulsköp kan vara ett stort problem under Black Friday. Det är därför av största vikt att du håller dig till planen – och inte avviker från denna bara för att något erbjudande verkar för bra för att vara sant. Kom ihåg den budget du satt och vilka produkter du kommit fram till är på din ”att-köpa-lista”.

Kontrollera returpolicyn

Innan du gör ett köp, var noga med att förstå butikens returpolicy. Detta är extra viktigt under Black Friday, då vissa erbjudanden kan ha speciella villkor. Är du osäker gällande villkoren kring ditt köp, är det bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.

Smarta strategier för att maximera din Black Friday-shopping i Sverige

Nu när du har din planering och budget i på plats, låt oss titta på några smarta strategier för att verkligen maximera din shopping under Black Friday.

 • Var ute i god tid
  Många butiker startar sina Black Friday-reor vid midnatt online, och några till och med tidigare under veckan. Håll ögonen öppna och se till att var uppmärksam på den information som butikerna förmedlar inför Black Friday. Många använder både nyhetsbrev och mail för att hålla sina kunder uppdaterade gällande sina early-bird-specialerbjudanden.
 • Använd teknik till din fördel
  Det finns otaliga webbplatser, appar och tillägg som kan hjälpa dig att spåra priser och få notifikationer om prisdroppar. Att hålla koll på dessa kan spara dig både tid och pengar. Se även till att hålla koll på de historiska priserna för att på så vis undvika eventuella prishöjningar som skett precis innan Black Friday. Denna typ av prisjusteringar förekommer tyvärr fortfarande allt för ofta i samband med denna shoppinghögtid.
 • Loyalitetsprogram och kundklubbar
  Kolla in om butikerna där du planerar att handla erbjuder lojalitetsprogram eller är med i kundklubbar som ger ytterligare rabatter eller förmåner. Det kan ofta löna sig att vara medlem i sådana klubbar, speciellt på Black Friday.
 • Online vs. i butik
  Beslutet om att handla online eller i en fysisk butik bör baseras på vad du är ute efter. Elektronik och stora artiklar är ofta bättre att köpa online där jämförelsen är lättare och urvalet större, medan kläder kan vara fördelaktiga att prova i butik.
 • Sociala medier och nyhetsbrev
  För att få information om de senaste rabatterna och erbjudandena direkt, följ dina favoritbutiker på sociala medier och prenumerera på deras nyhetsbrev. Detta kan ge dig tillgång till exklusiva erbjudanden som inte finns tillgängliga för den breda allmänheten.
 • Betalningsmetoder och finansiering
  Det är också värt att titta på Betalningsmetoder och finansiering för att förstå vilka betalningssätt som kan ge dig bättre villkor eller bonusar, som cashback eller avbetalning utan ränta under en kampanjperiod.

Historiken bakom Black Friday

Black Friday är en handelstradition som har sina rötter i USA och markerar starten på landets julhandelssäsong. I Usa har Black Friday funnits i mer än 50 år (LU 2023). Dess ursprung och hur det kom att bli en så globalt inflytelserik händelse är en fascinerande resa genom tiden.

Från början till nu

Namnet ”Black Friday” sägs ha använts för första gången på 1960-talet i Philadelphia, där det beskrev den tunga och stundtals kaotiska trafik som följde efter Thanksgiving. Polisen i Philadelphia använde termen för att beskriva den trafikträngsel och de folkhopar som uppstod i samband med att folk började sin julklappshandel och också kom för att se stadens stora julparad.

Från negativt till positivt

Trots sin ursprungligen negativa konnotation har termen Black Friday förvandlats till något positivt av detaljhandlarna. En populär förklaring till namnets ursprung pekar på handlarnas praxis att skriva sina räkenskaper för hand och använda rött bläck för att markera en förlust eller ”röda siffror”, och svart för att markera en vinst eller ”svarta siffror”. Detta sägs vara dagen då butikernas siffror går från rött till svart på grund av den stora mängden försäljning.

Spridningen utanför USA

Trots att Black Friday började i USA, har fenomenet spridit sig världen över. Med tiden har Black Friday blivit en global shoppingdag som kännetecknas av stora rabatter och specialerbjudanden, och den har etablerat sig som en viktig dag för både konsumenter och återförsäljare i många länder.

Digitaliseringens inverkan

I och med digitaliseringen har Black Friday-fenomenet vuxit sig ännu större. Internet har möjliggjort att människor från hela världen kan ta del av erbjudandena, och nu kompletteras Black Friday ofta med Cyber Monday, som är en online-försäljningsdag måndagen efter Thanksgiving.

Black Friday är ett intressant exempel på hur en lokal tradition kan utvecklas till en global konsumtionsfest. Det har blivit en dag då konsumenter runt om i världen väntar på att göra bra affärer och när återförsäljare ofta ser sina största försäljningssiffror för året.

Avslutande råd för en framgångsrik Black Friday

När Black Friday närmar sig och spänningen byggs upp, är det viktigt att behålla lugnet och hålla sig till den plan du lagt upp. Här är några avslutande råd för att säkerställa att du får ut det mesta av denna shoppinghögtid.

 • Prioritera dina inköp
  Med så många erbjudanden tillgängliga kan det vara överväldigande att bestämma var man ska börja. Återgå till din lista och identifiera vilka produkter som är mest kritiska för dig. Kanske är det dags att uppgradera din smartphone eller investera i den där robotdammsugaren? Fokusera på de varor där du förväntar dig de största besparingarna först.
 • Se över finanserna en extra gång
  Innan du ger dig ut i köpruschen, ta en sista titt på din personliga ekonomi. Se till att du är medveten om din nuvarande finansiella situation och att de inköp du planerar faktiskt är hållbara för din budget.
 • Bevaka och jämför i realtid
  Utöver förarbete kan det vara en bra idé att jämföra priser i realtid under Black Friday. Produkter kan variera i pris under dagen, och nya erbjudanden kan dyka upp medan andra försvinner. Håll din smartphone, surfplatta eller dator i närheten för ett snabbt och effektivt prisjämförelsearbete.
 • Säkerhet först
  Cybersäkerhet är en viktig aspekt av shopping online, särskilt under dagar som Black Friday, då webbtrafiken är skyhög. Använd säkra betalningsmetoder som kreditkort och var uppmärksam på misstänkt aktivitet.
 • Ta pauser
  Det är enkelt att bli uppslukad av jakten på det perfekta köpet, men att ta regelbundna pauser är viktigt för att behålla en klar sinnesstämning. Att ständigt reflektera över dina köp kan hjälpa dig att hålla budget och förhindra ångerfulla inköp.
 • Följ upp efter köp
  Efter att du har gjort dina inköp, se till att följa upp. Kontrollera orderbekräftelser, leveranstider och var beredd på eventuella förseningar som kan uppstå under den höga efterfrågan som råder under Black Friday.

Ta inte lån för att handla på Black Friday

Black Friday kan fresta många att spendera mer än vad deras budget tillåter, ibland genom att låna pengar eller använda kreditkort. Det är dock viktigt att tänka på de långsiktiga konsekvenserna av att skuldsätta sig för tillfälliga rabatter. Här kan du läsa mer om varför du bör undvika att ta konsumtionslån.

Risker med att låna för Black Friday-shopping

Att ta ett lån för att finansiera Black Friday-inköp kan tyckas vara en bra idé i stundens hetta, särskilt när erbjudanden verkar för bra för att vara sanna. Men låt oss titta närmare på varför detta kan vara en dålig idé:

 • Räntekostnader
  Det är lätt att glömma bort att den ränta som tillkommer på lån och köp på kredit snabbt kan uppväga de rabatter du får.
 • Ökad skuldbörda
  Varje lån du tar ökar din totala skuldbörda, vilket kan påverka din kreditvärdighet och din förmåga att få lån i framtiden.
 • Ekonomisk stress
  Att ha en skuld som måste betalas tillbaka kan skapa ekonomisk stress långt efter att nyköpta produkter har tappat sin glans.

Relaterad information till denna artikel:
Spara på dina fasta kostnader under Black Friday
Stora risker med ”Köp nu, betala senare” (BNPL)

Vanliga frågor om Black Friday

 • När är Black Friday?

  Black Friday inträffar dagen efter amerikanska Thanksgiving, som är den fjärde fredagen i november varje år. I år infaller Black Friday den 24 november.

 • Är Black Friday erbjudanden verkligen värda det?

  Ja, många butiker erbjuder verkliga rabatter på Black Friday. Men det är viktigt att jämföra priser för att försäkra sig om att man gör ett bra köp.

 • Kan jag returnera produkter köpta på Black Friday?

  Det beror på butikens returpolicy. Kontrollera därför butikens villkor innan köp.

 • Hur förbereder jag mig bäst inför Black Friday?

  Börja med att göra en lista över vad du vill köpa och sätt en budget. Använd sedan verktyg för prisjämförelse och budgetering för att planera din shopping.

 • Hur kan jag hålla koll på de bästa erbjudandena?

  Många butiker annonserar sina Black Friday-erbjudanden i förväg. Håll koll och prenumerera på nyhetsbrev från dina favoritbutiker för att få information om de bästa rabatterna.


Källangivelser

LU (2023), Black Friday inleder svensk julhandel – och är definitivt här för att stanna
https://www.lu.se/sites/www.lu.se/files/2020-11/spekulationer-kring-arets-julklapp-black-friday.pdf

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.