Privatlån eller snabblån?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 30 januari 2024.

Privatlån eller snabblån

Om man inte är i akut behov av att få pengarna utbetalda snabbt så är privatlån det mest ekonomiskt fördelaktiga lånet. Ett privatlån har lägre ränta, lägre administrativa avgifter och bättre villkor i allmänhet om man jämför med ett snabblån. I denna artikel kommer vi att jämföra skillnaderna mellan privatlån och snabblån, vilket gör det möjligt för dig att fatta rätt beslut baserat på dina individuella behov.

Privatlån eller snabblån: Vad är skillnaden?

Privatlån: En stabilare och mer långsiktig lösning

Privatlån är en typ av lån som erbjuds av traditionella banker och kreditinstitut. Det är vanligtvis avsett för större finansiella behov och har en mer långsiktig karaktär. Här är några nyckelfunktioner och fördelar med privatlån:

 • Flexibla lånebelopp: Privatlån ger dig möjlighet att låna större summor pengar, ofta ända upp till 600 000 kr, vilket kan vara användbart vid exempelvis bilköp, renoveringar eller större investeringar.
 • Längre återbetalningstid: När du väljer privatlån har du fördelen av att kunna sprida ut återbetalningen över en längre tidsperiod, i många fall upp till 12 år. Detta kan göra de månatliga avbetalningarna mer överkomliga för din ekonomi.
 • Lägre räntesatser: Eftersom privatlån vanligtvis erbjuds av etablerade banker och kreditinstitut, tenderar de att ha lägre räntesatser jämfört med snabblån. Detta kan resultera i lägre totala kostnader för lånet.

Populära långivare inom privatlån

5000600000JaJaJa
5 000 - 600 000 kr
3,30 - 30,40%
1 - 20 år
0 kr
 • 35 anslutna långivare
 • Ingen administrationsavgift
 • Snabb utbetalning
Lånexempel: Låna 180 000 kr i 10 år och återbetala totalt 239 262 kr. Effektiv ränta: 6,11%.
Zmarta - Mer info!
5000600000JaJaJa
5 000 - 600 000 kr
3,01 - 29,95%
1 - 15 år
0 kr
 • 40 anslutna långivare
 • Ingen administrationsavgift
 • Snabb utbetalning
Lånexempel: Låna 150 000 kr i 12 år och återbetala totalt 215 282 kr. Effektiv ränta: 6,59%.
Compari - Mer info!
5000600000JaJaJa
5 000 - 600 000 kr
3,06 - 29,99%
1 - 20 år
0 kr
 • 40 anslutna långivare
 • Ingen administrationsavgift
 • Snabb utbetalning
Lånexempel: Låna 600 000 kr i 12 år och återbetala totalt 932 872 kr. Effektiv ränta: 8,25%.
Lendella - Mer info!
Jämför fler privatlån här

Snabblån: En snabb och kortvarig lösning

Snabblån, å andra sidan, är en typ av lån som erbjuds av snabblåneföretag och online-kreditgivare. Det är utformat för mindre finansiella behov och har en mer kortvarig natur. Här är några nyckelfunktioner och fördelar med snabblån:

 • Snabb tillgänglighet: Snabblån erbjuder snabb och enkel tillgång till pengar. Ansökningsprocessen är vanligtvis smidig och beslutet om lån beviljas eller inte får man direkt vid ansökan. Många av långivarna erbjuder dessutom direkt utbetalning.
 • Mindre formella krav: För att ansöka om snabblån krävs vanligtvis inte samma kreditvärdighet som för ett privatlån. Detta kan vara till fördel för de som har en mindre gynnsam kredithistorik eller behöver snabb tillgång till pengar utan onödiga fördröjningar. De flesta av långivarna godkänner ansökan från personer med betalningsanmärkningar och använder sig oftast inte av UC (Upplysningscentralen) för sina kreditupplysningar.
 • Kortare återbetalningstid: Snabblån är utformade för att vara kortvariga lösningar och har vanligtvis en kortare återbetalningstid. Detta innebär att du förväntas återbetala lånet inom en kortare tidsram, vilket kan vara fördelaktigt om du vill bli skuldfri snabbt men till nackdel om du inte kan betala tillbaka lånet inom utsatt tid.

Populära långivare inom snabblån

JaAccepterasdirectJa
1 000 - 50 000 kr
4 - 46 mån
Från 51,84%
21 år
 • Lån utan UC
 • Accepterar betalningsanmärkning
 • Helgutbetalning
 • Utbetalning direkt
 • Helgutbetalning till Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank på Lördagar och Söndagar.
Lånexempel: Låna 10 000 kr i 12 månader och återbetala totalt 12 194 kr. Effektiv ränta: 51,84%.
Ferratum snabblån - Mer info!
JaJadirectJa
1 000 - 50 000 kr
3 - 96 mån
9,22 - 32,74%
20 år
 • Lån utan UC
 • Flexibel kontokredit
 • Direktutbetalning
 • Utbetalning dygnet runt via Trustly till dom större bankerna vid godkänd låneansökan.
Lånexempel: Låna 25 000 kr i 60 månader och återbetala totalt 38 629 kr. Effektiv ränta 2034%.
Northmill kontokredit - Mer info!
JaNejdirectJa
1 000 - 30 000 kr
1 - 60 mån
Från 57.11%
18 år
 • Lån utan UC
 • Flexibel kontokredit
 • Direktutbetalning
 • Utbetalning dygnet runt via Trustly till dom större bankerna vid godkänd låneansökan mån-fre 8-18.
Lånexempel: Låna 15 000 kr i 12 månader och återbetala totalt 21 430 kr. Effektiv ränta 58.51%.
Smspengar snabblån - Mer info!
Jämför fler snabblån här

Privatlån eller snabblån: Vilket alternativ är rätt för dig?

När det kommer till att välja mellan privatlån och snabblån är det viktigt att överväga dina individuella ekonomiska behov och förutsättningar. Här är några faktorer att tänka på för att göra det rätta valet:

 • Lånebelopp: Om du behöver låna en större summa pengar för exempelvis en bil eller en större investering kan privatlån vara det bästa alternativet. Om det däremot handlar om ett mindre finansiellt behov, som en oväntad räkning eller en kortvarig utgift, kan ett snabblån vara mer passande.
 • Återbetalningstid: Om du föredrar att sprida ut återbetalningen över en längre tidsperiod och vill ha lägre månatliga avbetalningar kan privatlån vara att föredra. Om du däremot har möjlighet att snabbt återbetala lånet och undvika längre skuldsättning kan snabblån vara ett lämpligt alternativ.
 • Räntekostnader: Privatlån erbjuder vanligtvis lägre räntesatser än snabblån. Om du vill minimera räntekostnaderna och är villig att gå igenom en mer omfattande ansökningsprocess kan privatlån vara det bästa alternativet. Å andra sidan, om snabb tillgänglighet är viktigare för dig och du är beredd att betala högre räntekostnader, kan snabblån vara mer lämpligt för denna situation.

Summering

Att välja mellan privatlån och snabblån är ett personlig beslut som beror på dina specifika ekonomiska behov och förutsättningar. Både privatlån och snabblån är användbara verktyg för att möta olika ekonomiska behov. Privatlån erbjuder stabilitet, längre återbetalningstider och lägre räntesatser, medan snabblån erbjuder snabb tillgänglighet vid brådskande behov och enklare ansökningsprocess. Det är viktigt att noga överväga för- och nackdelar med varje alternativ och ta hänsyn till faktorer som lånebelopp, återbetalningstid och räntekostnader.

Innan du fattar ett beslut, se till att göra en grundlig efterforskning och jämföra olika långivare och deras villkor. Läs igenom låneavtal noggrant och se till att du förstår alla kostnader och villkor innan du undertecknar något. Om du är osäker, är det alltid rekommenderat att rådfråga en finansiell rådgivare eller bank för att få professionell vägledning baserat på din individuella situation.

Relaterad information till denna artikel:
Privatlån eller kreditkort
Kontokredit eller privatlån
Smslån eller privatlån
Företagslån eller privatlån
Bästa lånen
Privatlån från storbankerna

Vanliga frågor om privatlån och snabblån

 • Vilka krav behöver jag uppfylla för att bli beviljad ett privatlån?

  För att bli beviljad ett privatlån behöver du vanligtvis ha en stabil inkomst, vara över 18 år och ha en god kreditvärdighet. Banker och kreditinstitut kan ha olika krav, så det är bäst att kontakta dem direkt för specifik information.

 • Finns det några begränsningar för hur jag kan använda pengarna från ett privatlån?

  Nej, normalt sett finns det inga specifika begränsningar för hur du kan använda pengarna från ett privatlån. Du kan använda dem för olika ändamål, inklusive skuldkonsolidering, renoveringar, resor eller andra personliga utgifter. Det är viktigt att vara medveten om att långivaren kan vilja ha information om ändamålet med lånet för att säkerställa att pengarna används ansvarsfullt.

 • Kan jag få ett snabblån även om jag har en dålig kreditvärdighet?

  Ja, det finns möjlighet att få snabblån även om du har en mindre gynnsam kreditvärdighet. Många snabblåneföretag och online-kreditgivare tar hänsyn till andra faktorer vid bedömningen av din ansökan, som din inkomst och betalningsförmåga. Det är dock viktigt att vara medveten om att räntesatserna kan vara högre för personer med sämre kreditvärdighet.

 • Hur lång tid tar det att få besked på en ansökan om ett snabblån?

  Ansökningsprocessen för snabblån är vanligtvis väldigt snabb och smidig. Du kan förvänta dig att få besked om lånet beviljas eller inte inom några timmar eller till och med minuter efter att du har skickat in din ansökan. Detta beror dock på långivarens process och kan variera.

 • Vad händer om jag inte kan återbetala mitt privatlån eller snabblån i tid?

  Om du har svårt att återbetala ditt privatlån eller snabblån i tid är det viktigt att omedelbart kontakta långivaren. Beroende på låneavtalet kan det finnas olika konsekvenser, såsom förseningsavgifter eller ökade räntesatser. Det är viktigt att vara öppen och ärlig med långivaren och försöka komma överens om en lämplig lösning för att undvika ytterligare problem.

 • Vilket lånealternativ passar bäst för en akut ekonomisk nödsituation?

  Vid en akut ekonomisk nödsituation kan snabblån vara ett bättre alternativ på grund av den snabba tillgängligheten av medel. Dock är det viktigt att noga överväga dina återbetalningsmöjligheter och att undvika att ta på dig mer skuld än du kan hantera. Om situationen tillåter det kan det vara fördelaktigt att även utforska andra möjligheter, såsom att be om hjälp från familj och vänner eller att söka stöd från offentliga hjälporganisationer.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.