Bästa kortet för att samla flygpoäng 

 | Lästid: 6 minuter | Uppdaterad: 19 september 2024.

Kreditkort med flygbonus

Olika kreditkort ger olika förmåner. Ett kreditkort kan ge dig bonus att använda i en specifik affär, ett annat kort kan å sin sida ge dig fina rabatter på exempelvis hotell eller på hyrbilar. Vilket kreditkort som passar bäst är en fråga vars svar alltid ska avgöras av behov och personliga preferenser. Är du en person som reser mycket så kan ett kreditkort som samlar flygpoäng vara ett bra val.

Ett kreditkort för att samla flygpoäng innebär att den bonus du erhåller vid varje köp kan användas för att köpa flygresor – eller för att exempelvis uppgradera dig i samband med en resa och exempelvis flyga business snarare än reguljärt. Reser du mycket – eller drömmer om att få åka iväg på en drömresa – så kan ett sådant kreditkort definitivt vara en lösning för dig.

Så fungerar kreditkort för att samla flygpoäng

Det finns några olika kreditkort som ger dig möjlighet att samla flygpoäng. Upplägget och avgifterna ser lite olika ut beroende på vilket kort du väljer. Rent generellt så fungerar det emellertid enligt följande:

  • Använd kortet i vardagen och få poäng. Varje gång du använder ditt kreditkort så får du en poäng att använda dig av. Bank Norwegian Cashpoints ger exempelvis ett värde motsvarande 0.5% av köpbeloppet med kortet. Du kan enkelt följa hur många flygpoäng du har genom att logga in på kreditkortets hemsida, men det kan ta några dagar innan poängen i fråga registreras.
  • Mer poäng genom att betala flygresor och hotell med kreditkortet. Det är vanligt att man ges fler poäng – per betalad krona – om man använder kreditkortet för att köpa flygbiljetter hos det flygbolag som man har kreditkort hos. Dessutom så har dessa flygbolag ofta samarbetspartners i form av exempelvis hotell och biluthyrare. Bokar du med ditt kreditkort så får du fler poäng. Ser man till kreditkort överlag så är det alltid att rekommendera att dessa används för att boka resor då exempelvis reseförsäkring och – i många fall – avbeställningsskydd inkluderas i köpet.
  • Använd poängen för flygbiljetter. Då du väl nått ett visst antal poäng så kan du börja använda dessa och exempelvis få en gratis resa, uppgradera en resa till business class – eller för att exempelvis bo gratis på hotell. Hur många flygpoäng som behövs är dock olika beroende på vilket kreditkort du har. Likaså vart du kan åka. Poängen hos exempelvis SAS Eurobonus ger mest värde om du bokar SAS Bonusbiljetter – men då finns också en begränsning i både avgångar och gällande destinationer. Vill du använda dina flygpoäng för att boka en annan resa med SAS så blir poängen i fråga inte lika värdefulla.

Det finns förenklat två olika system för att samla flygpoäng. Det ena innebär att du ges en cashback i procent på allt du handlar – vilket innebär att den bonus du erhåller är väldigt enkel att använda.

Det andra innebär att du får bonuspoäng på det du handlar och spenderar med ditt kreditkort. Det systemet gör att bonusen är mer komplicerad att använda. Två saker kommer som en följd av det komplexa med att använda den bonusen. 1) Många bonusar brinner inne. 2) Flygbolagen kan göra poängen värdefulla. Det senare följer en logik: om väldigt många inte kan använda sin bonus så kostar det inget att göra den extra värdefull.

Det är lätt att tänka att systemet med cashback är bäst, men om man tar sig tid att sätta sig in i hur bonus- och poängsystemet fungerar och verkligen utnyttjar det – då är det absolut det bästa valet.

Vilka fördelar finns med att använda ett kreditkort för att samla bonuspoäng?

Den stora fördelen med att använda ett kreditkort för att samla flygpoäng är att du genom detta kan komma att flyga gratis med jämna mellanrum – eller flyga till kraftigt rabatterade priser. Detta utan någon egentlig ansträngning: du använder ditt kort för att betala dagligvaror och samlar med detta också poäng som kan ta dig ett steg närmare din drömresa.

Att du dessutom kan använda poängen för mer flygrelaterade saker är en annan fördel. Du kan uppgradera biljetten, du kan få tillgång till loungen eller kanske få en prioriterad incheckning på flygplatsen. Vissa andra belöningar kan innebära gratis bagage och exempelvis rabatt på restauranger eller upplevelser.

Många drömmer om att kunna flyga till destinationer på andra sidan jorden, men där den egna plånboken sätter begränsningar. Med ett kreditkort som samlar flygpoäng kan man använda sig av den egna plånboken i vardagen – och komma närmare drömresan genom detta.

Jämför kreditkort

Coop Mastercard

  • Gratis årsavgift första året
  • Kompletterande reseförsäkring ingår
  • Avbeställningsskydd ingår
  • Poäng på alla köp
  • Köpförsäkring
  • Mastercard
Årsavgift:
295 kr (Gratis år 1)
Ränta:
19,70%
Effektiv ränta:
20,28%
Kreditgräns:
150 000 kr
Uttagsavgift:
1,50 % (min 35 kr)
Valutapåslag:
1,75%
Räntefria dagar:
55 dagar

Swedbank Mastercard

  • Köpförsäkring ingår
  • Låg ränta
  • Låg årsavgift
  • Avbeställningsskydd ingår
  • Reseförsäkring ingår
  • Mastercard
Årsavgift:
195 kr
Ränta:
14,77%
Effektiv ränta:
14,77%
Kreditgräns:
100 000 kr
Uttagsavgift:
3%
Valutapåslag:
1,65%
Räntefria dagar:
55 dagar

Bank Norwegian

  • Ingen årsavgift
  • Ingen uttagsavgift
  • Reseförsäkring ingår
  • Cashback eller Cashpoints
  • Bonus
  • Visa
Årsavgift:
0 kr
Ränta:
19,99%
Effektiv ränta:
24,35%
Kreditgräns:
100 000 kr
Uttagsavgift:
0%
Valutapåslag:
1,75%
Räntefria dagar:
45 dagar

MoreGolf Mastercard

  • Bonus på alla inköp
  • Rabatt på hyrbil
  • Delbetala årsavgiften till golfklubben
  • 55 dagar räntefritt
  • Mastercard
Årsavgift:
295 kr
Ränta:
19,64%
Effektiv ränta:
20,22%
Kreditgräns:
160 000 kr
Uttagsavgift:
3% (lägst 45 kr)
Valutapåslag:
1,65%
Räntefria dagar:
55 dagar
Jämför fler kreditkort här

Vad ska man tänka på när man väljer kreditkort för att samla flygpoäng?

Det finns några viktiga saker att tänka på när man ska välja kreditkort för att samla flygpoäng. En sak att tänka på gäller flygbolag och samarbeten. För vilka resor gäller dina poäng och för vilka flygbolag kan de användas? En annan viktig sak att titta närmare på är själva strukturen för bonusen. Kort sagt: hur många poäng får du per spenderad krona och hur många poäng ger det för varje hundralapp du handlar för. Ett tips är att du även ser över exempelvis välkomstbonusar och om du ges några poäng i samband med att du erhåller ditt kreditkort.

Viktigast att tänka på gäller emellertid avgiften för ditt kreditkort. Rent generellt så är ett kreditkort för att samla flygpoäng ett ganska dyrt kort och de kort som ger bäst villkor är också de som kostar mest pengar i årlig avgift. Det bör du räkna på: kommer du att använda ditt kort i sådan utsträckning att det verkligen lönar sig? Kolla även om det finns andra avgifter för kreditkortet.

Vilka kreditkort är bäst för att samla flygpoäng?

Vi går här nedan igenom tre stycken kort som anses som bäst då det kommer till att samla flygpoäng och tittar närmare på hur deras olika fördelar och villkor ser ut:

American Express SAS Eurobonus Elite

Detta kreditkort ger en voucher som innebär att när du spenderat 150 000 kronor med kortet så får du 50% rabatt på poängpriset. Denna voucher kan också användas två gånger: kan du spendera 300 000 kronor med ditt kreditkort under ett år så får du ihop 60 000 poäng – som dubblas till 120 000 poäng med din voucher.

Voucher nummer två å sin sida dubblar alla dina poäng som du tjänar – eller om du värvar en vän att använda kortet. Det kan ge dig ytterligare 60 000 poäng. Något som med lätthet ger dig en resa till Asien i business class. Nackdelen är priset. Detta kreditkort kostar dig 4 800 kronor i årsavgift.

SAS Eurobonus Mastercard Premium

Ett kreditkort som inte kostar lika mycket som ovanstående kort utan har en årlig avgift om 1 495 kronor. Det ger heller inte samma erbjudande gällande vouchern. Men, det är ett kreditkort som kommer med två andra riktigt fina fördelar.

1) Bokar du poängresor med SAS så kan du boka med SAS Plus – men betala poängen för SAS GO. Når du 200 000 poäng så kan du boka SAS Business, men till kostnaden av SAS Go.

2) Varje månad du använder kortet så tickar det in 1 000 poäng att använda för att uppgradera din status hos SAS. Guldstatus där innebär exempelvis Fast Track och tillgång till lounger. Kortet passar dig som reser ofta – men lite kortare sträckor.

Norwegian Kortet

Den största fördelen med detta kreditkort är att det är avgiftsfritt – men att det trots detta ger många fina möjligheter. För att du exempelvis ska kunna ta dig till London så krävs det inköp på 90 000 kronor under ett år. Vill du åka tur och retur till New York så krävs det att du under ett år spenderar 300 000 kronor. Nackdelen med detta kreditkort är att det har en hög ränta. Se alltid till att betala din månadsfaktura – annars kan det bli väldigt kostsamt.

Är ett kreditkort som samlar flygbonus något för dig?

Om du reser mycket eller om du drömmer om att någon gång ta dig ut på en riktig drömresa så kan det definitivt finnas ett värde i att använda ett kreditkort som ger dig flygbonus.

Det viktiga du ska tänka på är att korten kan ha höga avgifter samt att de också kan ha poängsystem som är svåra att förstå sig på – och där poängen man tjänat ihop riskerar att brinna inne. Det kan även finnas begränsningar kring destinationer och avgångar för flyg som bokas med flygpoäng. Se alltid till att sätta dig in i hur korten fungerar och vilka poäng som dessa ger. Ta dig tid att jämföra och försök att räkna ut vilket kreditkort som passar dig, din ekonomi och din vardag bäst.

Tänk även på att det handlar om ett kreditkort och att du inte ska bli förblindad i att jaga poäng. Varje köp är reellt och ska betalas. Se alltid till att du har råd att betala fakturan som kommer.

Relaterad information till denna artikel:
Coop Mastercard
American Express
MoreGolf Mastercard
SAS Amex eller SAS Mastercard kreditkort
Vad är skillnaden mellan Visa Mastercard och American Express
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort
Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort
Kreditkort med bonus – Hur fungerar det?
Vilket är världens mest exklusiva kreditkort
Betala fakturor med kreditkort


Källangivelser

American Express (2024), SAS Amex Elite.
https://www.americanexpress.com/se/kreditkort/sas-eurobonus-elite/

Mastercard (2024), Mastercard Premium.
https://saseurobonusmastercard.se/korten/mastercard-premium/

Norwegian (2024), Norwegian-kortet.
https://www.banknorwegian.se/c/info/norwegian-kortet/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.