Låna till fritidshus

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

Låna till ett fritidshus

Att äga ett fritidshus är en dröm för många svenskar. Men hur finansierar man en sådan stor investering? och vilken typ av lån ska man ansöka om? Låt oss gå igenom några av de viktigaste punkterna när det kommer till att låna pengar till ett fritidshus.

Varför låna till ett fritidshus?

Först och främst, varför skulle man vilja låna till ett fritidshus?

 • Investering i framtiden: En sommarstuga kan vara en bra investering. Historiskt har fastighetsaffärer varit en bra affär då dess värde ökat med tiden.
 • Möjlighet till avkoppling: Ett eget ställe borta från stadens brus kan vara det perfekta stället att ladda batterierna i dagens stressiga samhälle.
 • Tid med familjen: En sommarstuga erbjuder möjligheten att skapa oförglömliga minnen med familj och vänner, något som är extra viktigt i dagens digitaliserade samhälle.

Hur lånar man pengar till ett fritidshus?

 • Bestäm din budget: Innan du börjar leta efter en sommarstuga, avgör hur mycket du har råd att låna. Gör en KALP-kalkyl (Kvar Att Leva På) för att vara säker på att du kan betala av det kommande lånet.
 • Sök efter bästa lånealternativ: Besök vår låneguide om att jämföra lån för att hitta det bästa erbjudandet.
 • Ta reda på marknadsvärdet: Undersök priser på liknande sommarstugor i området du är intresserad av.
 • Ta höjd för pantbrev och lagfartskostnader: Glöm inte att ta höjd för dessa kostnader när du budgeterar för ditt kommande fritidshuslån (SEB 2024).

Jämför bolån

Vill du låna till en bostad? Jämför villkoren innan du ansöker om ett bolån.

Vilken typ av lån ska man ansöka om?

När du ska köpa ett fritidshus i Sverige finns det specifika lån som passar för ändamålet. Här är vad du behöver tänka på:

 • Fritidshuslån: Många banker och finansinstitut erbjuder särskilda fritidshuslån, som är specifikt avsedda för köp av fritidshus. Villkoren för dessa lån kan skilja sig från vanliga bostadslån.
 • Handpenning: Generellt behöver du ha en handpenning om minst 15-20% av köpeskillingen när du köper ett fritidshus (Swedbank 2024). Detta kan variera beroende på vilken bank eller långivare du vänder dig till.
 • Ränta: Räntan på fritidshuslån kan vara högre än räntan på traditionella bostadslån. Det är därför viktigt att jämföra olika långivares erbjudanden.
 • Amorteringskrav: Precis som med vanliga bostadslån kan det finnas amorteringskrav som innebär att du måste amortera en del av lånet varje år. Kravet kan variera beroende på hur stor del av fritidshusets värde du lånar.
 • Övriga kostnader: Glöm inte bort att det kan tillkomma andra kostnader när du köper ett fritidshus, såsom lagfart, pantbrev och eventuellt mäklararvode.
 • Låneskydd och försäkringar: Överväg om du behöver låneskydd, vilket kan hjälpa till att betala av lånet om du skulle bli arbetslös eller sjuk. Det är också viktigt att ha en bra hemförsäkring för ditt fritidshus (IF 2024).

För att få bästa möjliga lånevillkor bör du:

 • Jämföra olika banker och långivare: Se över räntor, avgifter och andra villkor kopplade till det lån du tänker ansöka om.
 • Ha en stabil ekonomi: Ju bättre din ekonomiska situation ser ut, desto större chans har du att få ett lån med bra villkor.
 • Konsultera en låneförmedlare: Överväg att ta hjälp av en låneförmedlare som kan hjälpa dig att jämföra olika lånerbjudanden.
 • Rådfråga en ekonomisk rådgivare: Innan du bestämmer dig för ett lån, rekommenderar vi att du pratar med en ekonomisk rådgivare eller banktjänsteman för att se över dina alternativ och säkerställa att du gör det bästa valet för din situation.

”Att äga en sommarstuga är inte bara en investering i fastigheten utan kan också bli en investering i ditt välbefinnande.” Källa: Konsumentguiden.se

Viktiga saker att tänka på

 • Ränta: Var medveten om räntesatserna. En hög ränta kan göra ditt lån dyrare i längden.
 • Låneperiod: Bestäm hur länge du behöver lånet. Ju längre låneperiod, desto mer ränta kan du behöva betala.
 • Extra kostnader: Utöver priset på sommarstugan, kom ihåg andra kostnader som kan tillkomma, såsom underhåll, avlopp & sophämtning, skatter, och försäkring (Handelsbanken 2024).

Sammanfattning

Att låna till ett fritidshus kan vara ett stort beslut, men med rätt planering och förberedelse kan det vara ett av de bästa besluten du någonsin gör. Se till att vara insatt i processen, jämför dina alternativ, och se till att du kan hantera återbetalningen av lånet. Och kom ihåg, en sommarstuga är mer än bara en byggnad – det är ett ställe fyllt med minnen, skratt, och avkoppling.

Relaterad information till denna artikel:
Låna till pantbrev och lagfart
Låna till kontantinsats
Låna till lägst ränta
Hur mycket får jag låna baserat på inkomst
Låna till handpenning
Låna ansvarsfullt
Låna till husvagn
Låna till husbil
Låna till renovering av kök
Låna till solceller
Låna smart

Låna till ett fritidshus – Vanliga frågor

 • Hur skiljer sig lånet för ett fritidshus från ett vanligt bostadslån?

  Lån för fritidshus kan ha högre räntor och andra villkor jämfört med traditionella bostadslån eftersom de ofta betraktas som en större risk för långivare. Handpenningen kan också vara större.

 • Är det möjligt att använda mitt fritidshus som säkerhet för lånet?

  Ja, många banker och långivare låter dig använda ditt fritidshus som säkerhet när du tar ett lån, precis som med en traditionell bostad.

 • Vad bör jag överväga innan jag lånar till ett fritidshus?

  Det är viktigt att överväga faktorer som ränta, avbetalningstid, den totala kostnaden för lånet, och din egen ekonomiska stabilitet. Det är också bra att se till att du kan hantera driftskostnader som underhåll, skatter och försäkringar för fritidshuset.

 • Kan jag hyra ut mitt fritidshus när jag inte använder det, för att hjälpa till med lånekostnaderna?

  Ja, många ägare till fritidshus väljer att hyra ut sina egendomar när de inte används. Detta kan ge en extra inkomst som kan hjälpa till med att betala av lånet. Dock bör man kolla med sin kommun och försäkringsbolag för att se till att allt sker regelrätt.


Källangivelser

Handelsbanken (2024), 10 tips för dig som ska köpa fritidshus.
https://www.handelsbanken.se/sv/privat/ekonomi-och-livet/ditt-hem/kopa-bostad/att-tanka-pa-vid-kop-av-fritidshus

IF (2024), När du ska köpa fritidshus.
https://www.if.se/privat/forsakringar/fritidshusforsakring/kopa-fritidshus

SEB (2024), När du ska köpa fritidshus.
https://seb.se/privat/lana/bolan-och-rantor/lanelofte-och-guide/hitta-bostad-och-ga-pa-visning/fritidshus

Swedbank (2024), Köpa sommarstuga med Fritidshuslån.
https://www.swedbank.se/privat/boende-och-bolan/bolan-for-olika-behov/fritidshuslan.html

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.