Kreditkortets historia

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 6 februari 2024.

Kreditkortets historia

I dagens värld har kreditkort blivit en integrerad del av våra dagliga liv. Den bekvämlighet de erbjuder och den ekonomiska flexibilitet de ger gör kreditkort till ett populärt val för konsumenter över hela världen. Men har du någonsin undrat över kreditkortets historia och hur de har utvecklats över tiden? Följ med oss när vi dyker in i den fascinerande historien om kreditkortets historia, utforskar dess uppkomst, milstolpar och dess påverkan på det globala finansiella landskapet.

Uppkomsten av kreditkort

Kreditkort har sitt ursprung i behovet av ett smidigt och säkert betalningssystem för att underlätta transaktioner mellan köpare och säljare. Innan kreditkortet uppfanns var det vanligt att använda kontanter eller personliga checkar för att genomföra betalningar. Men dessa betalningsmetoder hade sina begränsningar och innebar ibland risker för både köpare och säljare.

Det första kreditkortet

Det första stora genombrottet inom kreditkortets historia kom 1950 när Diners Club International grundades av Frank McNamara och Ralph Schneider (Forbes 2023). Diners Club-kortet var det första allmänt accepterade kreditkortet och introducerades som ett sätt att betala för restaurangnotor. Det var ett betydande steg framåt och banade väg för framväxten av andra kreditkortsinstitutioner.

Diners Club-kortet användes först endast på lokala restauranger innan det utvidgades till att omfatta fler återförsäljare. Det nya betalkortet krävde att kunderna betalade hela saldot i slutet av varje månad.

1951 hade Diners Club över 40 000 medlemmar och hade expanderat till större städer i USA. 1953 accepterades kortet i Kanada, Kuba, Mexiko och Storbritannien (Forbes 2023).

Jämför Kreditkort

Hitta rätt kreditkort för dina behov. Jämför kreditkort idag från välkända utgivare.

Utvecklingen av kreditkort

Från magnetremsa till chip

Under kreditkortens tidiga skede användes magnetremsor för att lagra och läsa av kundinformation. Men med tiden insåg man att magnetremsor var sårbara för bedrägeri och blev enkla mål för skimming. Som ett svar på detta infördes chipteknologi på kreditkort, vilket ökade säkerheten avsevärt. Chipet innehåller krypterad information och kräver en personlig identifikationskod (PIN) för att genomföra en transaktion (Swedbank 2024).

Magnetremsan tillkom 1969 när en ingenjör från IBM utvecklade den som ett bekvämt sätt att behandla kreditkortsinformation. Den tillförde också ett säkerhetslager som inte fanns på den tiden. Magnetremsan blev snart standard och gjorde det möjligt att överföra information över hela världen.

När säkerheten blev ett allt större problem utvecklades ny teknik för att göra kreditkorten ännu säkrare med EMV-chipet – en förkortning för Europay, Mastercard och Visa. Chipet genererar en engångskod under en transaktion för att godkänna köpet, vilket gör det till en säkrare betalningsform.

Internetåldern och onlinebetalningar

Med framväxten av internet och e-handel blev det nödvändigt att anpassa kreditkorten till den digitala eran. Möjligheten att göra säkra onlinebetalningar blev en avgörande faktor för konsumenter och handlare. Kreditkortsföretag och banker utvecklade säkra betalningssystem och införde verifieringsmetoder som Verified by Visa och Mastercard SecureCode för att skydda kundernas information online.

Kreditkortets historia och samhället

Ekonomisk tillväxt och konsumtionskultur

Införandet av kreditkort har haft en djupgående inverkan på samhället och ekonomin. Det har bidragit till en ökning av konsumtionen och stimulerat ekonomisk tillväxt. Kreditkort ger människor möjlighet att köpa varor och tjänster omedelbart, även om de inte har tillräckligt med kontanter i plånboken. Det har också gjort det möjligt för människor att sprida ut sina betalningar över tid, vilket har ökat tillgängligheten och köpkraften för många.

Utmaningar med skuldsättning

Samtidigt som kreditkort kan vara en användbar och bekväm betalningsmetod finns det också utmaningar och risker för dem som inte hanterar sin skuldsättning på ett ansvarsfullt sätt. Höga räntor och skuldsättning kan leda till ekonomiska svårigheter och påverka en persons kreditvärdighet. Det är viktigt att vara medveten om de finansiella konsekvenserna av att använda kreditkort och att använda dem på ett ansvarsfullt sätt.

Summering

Kreditkortets historia sträcker sig från dess tidiga dagar som ett betalningssystem för restauranger till dagens globala användning och acceptans. Genom att erbjuda bekvämlighet och ekonomisk flexibilitet har kreditkort blivit en oumbärlig del av vår moderna ekonomi. Samtidigt är det viktigt att använda kreditkort på ett ansvarsfullt sätt och vara medveten om de finansiella konsekvenserna.

Relaterad information till denna artikel:
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort
Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort
Kreditkort med bonus – Hur fungerar det?
Vilket är världens mest exklusiva kreditkort
Bankkort för barn
Betala fakturor med kreditkort

Vanliga frågor om kreditkortets historia

 • Vilket var det första kreditkortet som infördes?

  Det första allmänt accepterade kreditkortet var Diners Club-kortet, som lanserades 1950.

 • Hur har säkerheten för kreditkort förbättrats över tid?

  Säkerheten för kreditkort har förbättrats genom införandet av chipteknologi och verifieringsmetoder som Verified by Visa och Mastercard SecureCode.

 • Vilken roll spelar kreditkort i den moderna ekonomin?

  Kreditkort har spelat en betydande roll i att stimulera konsumtionen, främja ekonomisk tillväxt och underlätta onlinebetalningar.

 • Vad är några av utmaningarna med att använda kreditkort?

  Utmaningarna med att använda kreditkort inkluderar risken för skuldsättning och höga räntor som kan påverka en persons ekonomiska situation.

 • Finns det några säkerhetstips för att använda kreditkort?

  Några säkerhetstips för att använda kreditkort inkluderar att skydda dina kortuppgifter, övervaka kontoutdrag regelbundet och vara medveten om potentiella bedrägeriförsök.


Källangivelser

Forbes (2023), Forbes History of Credit Cards.
https://www.forbes.com/advisor/credit-cards/history-of-credit-cards/

Swedbank (2024), PIN-kod till kort.
https://www.swedbank.se/privat/kort/sa-anvander-du-ditt-kort/pinkod-for-kort.html

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.