Låntyperna som orsakar mest problem

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 30 januari 2024.

Låntyperna som orsakar mest problem

Har du svårt att få ekonomin att gå ihop och funderar på att ta ett lån? I så fall är det viktigt att förstå de olika typerna av lån som finns tillgängliga och deras potentiella nackdelar. Vissa låntyper är kända för att orsaka fler problem än andra, och det är viktigt att vara medveten om dessa innan du förbinder dig till någon typ av lån. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på låntyperna som orsakar mest problem och utforska varför de kan vara så problematiska för låntagare.

De mest problematiska låntyperna

Det finns flera låntyper som är kända för att orsaka problem för låntagare. Låt oss ta en närmare titt på varje låntyp som orsakar mest problem.

 • Smslån

  Smslån, snabblån och mikrolån är kortfristiga lån som vanligtvis ska betalas tillbaka på kort tid. De marknadsförs som en snabb och enkel lösning på ekonomiska problem, men de kommer ofta med extremt höga räntor och avgifter. Detta kan göra det svårt att betala tillbaka lånet i tid och leda till en skuldfälla som kan vara svår att bryta.

 • Blancolån från konsumentkreditinstitut

  En undersökning gjord av FI visar att lån från storbankerna sällan leder till inkassokrav under dom första månaderna av låneperioden. Ser man till lån från konsumentkreditinstitut så fick 17 procent av låntagarna som tog ett blancolån ett inkassokrav inom fem månader (Finansinspektionen 2022).

 • Kreditkort

  Ett kreditkort gör det möjligt för dig att låna pengar mot din kreditgräns. Även om detta kan vara ett bekvämt sätt att få pengar snabbt, kan det också vara extremt dyrt. Ett nyttjande av krediten på ett kreditkort kommer vanligtvis med höga räntor och avgifter, och räntan kan börja löpa omedelbart, vilket innebär att du betalar mer ju längre tid du tar för att betala tillbaka lånet.

 • Privatån från högrisklångivare

  Privatlån från högrisklångivare marknadsförs ofta till personer med dålig kredit eller de som har blivit nekade andra typer av lån. Även om dessa lån kan vara en livlina för vissa låntagare, kommer de ofta med höga räntor och avgifter, vilket gör dem svåra att betala tillbaka.

Varför dessa låntyper är problematiska

Så varför orsakar dessa låntyper mest problem? Det största problemet är att de ofta marknadsförs till personer som redan befinner sig i en svår ekonomisk situation. Låntagare kan vara desperata efter pengar och villiga att acceptera vilka villkor som helst för att få ett lån beviljat. Tyvärr kan detta leda till en skuldfälla som kan vara svår att bryta.

En annan aspekt när det kommer till de låntyper som orsakar mest problem är att de ofta kommer med höga räntor och avgifter. Detta kan göra det svårt att betala tillbaka lånet, särskilt om du redan kämpar för att få ekonomin att gå ihop. I vissa fall kan låntagare till och med betala mer i ränta och avgifter än de lånade från början.

”Det finns exempelvis snabblån som har en uppläggningsavgift som varierar beroende på lånebeloppet. Denna kan hamna på över 5 000 kr ifall man väljer något av de högre lånebeloppen.”

Slutligen kan dessa lån också vara svåra att förstå. Villkoren kan vara komplicerade, och låntagare kanske inte helt förstår vad de ger sig in på. Det finns exempelvis snabblån som har en uppläggningsavgift som varierar beroende på lånebeloppet. Denna kan hamna på över 5 000 kr ifall man väljer något av de högre lånebeloppen. Denna okunskap kan leda till förvirring och frustration, vilket gör det ännu svårare att betala tillbaka lånet i tid.

Slutsats

Det är viktigt att vara medveten om de låntyper som orsakar mest problem för låntagare. Att ta ett lån kan vara ett nödvändigt steg för att hantera din ekonomiska situation, men det är viktigt att du noggrant kontrollerar villkoren och väljer det bästa lånealternativet för din situation. Om du väljer en av de lånetyper som orsakar mest problem, kan det leda till en skuldfälla och allvarliga ekonomiska problem.

Innan du tar ut ett lån bör du se till att du har råd att betala tillbaka det lånade beloppet och först undersöka om det inte finns andra möjliga alternativ. Om du redan befinner dig i en svår ekonomisk situation, kan det vara värt att söka råd från en ekonomisk rådgivare för att få hjälp att hantera din skuldsituation.

Låntyperna som orsakar mest problem är smslån, blancolån från konsumentkreditinstitut, kreditkortskontantuttag och privatlån från högrisklångivare. Dessa låntyper kommer ofta med höga räntor och avgifter och kan leda till en skuldfälla som är svår att bryta.

Att ta ett lån är ett stort ekonomiskt beslut som kan påverka din ekonomiska framtid under en lång tid. Var noga med att jämföra olika lånealternativ och villkor och välj det bästa alternativet för din situation. Se till att du har en plan för hur du ska betala tillbaka lånet i tid.

Relaterad information till denna artikel:
Låna smart
Låna ansvarsfullt
Svenskarnas skulder hos Kronofogden ökar
Så undviker du att få en betalningsanmärkning
Vilka är de vanligaste orsakerna till skuldsättning
Små krediter kan vara en väg in i allvarlig skuldsättning

Vanliga frågor och svar om låntyperna som orsakar mest problem

 • Vad ska jag göra om jag har svårt att betala tillbaka ett smslån?

  Om du har svårt att betala tillbaka ett smslån, är det första du ska göra att kontakta långivaren. De kan vara villiga att samarbeta med dig för att komma fram till en avbetalningsplan eller erbjuda andra lösningar.

 • Vad ska jag tänka på innan jag tar ut ett lån?

  Innan du tar ut ett lån, bör du se till att du har råd att betala tillbaka det. Du bör också undersöka de olika lånealternativen och deras räntor och avgifter för att hitta det bästa alternativet för din situation.

 • Hur kan jag undvika att hamna i en skuldfälla med ett lån?

  För att undvika att hamna i en skuldfälla med ett lån, bör du se till att du har råd att betala tillbaka lånet och undvika lån med höga räntor och avgifter.

 • Finns det några alternativ till dessa problematiska låntyper?

  Ja, det finns alternativ till dessa problematiska låntyper, som exempelvis traditionella banklån och privatlån. Dessa lånealternativ kommer vanligtvis med lägre räntor och avgifter och kan vara mer fördelaktiga för låntagare.

 • Kan jag förhandla om räntan och villkoren på mitt lån?

  Ja, det är möjligt att förhandla om räntan och villkoren på ditt lån. Kontakta långivaren och se om de är villiga att förhandla.


Källangivelser

Finansinspektionen (2022), Finansinspektionen Svenska konsumtionslån.
https://www.fi.se/contentassets/379333a8d53045a9ab7a7bfa9e276b36/svenska-konsumtionslan-2022-ny.pdf

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.