Betala räkningar med kreditkort

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 6 februari 2024.

Betala räkningar med kreditkort

Behöver du skjuta upp eller delbetala en räkning så går det idag att använda kreditkortet för att finansiera betalningen av räkningen. Det finns appar för kreditkort som gör det möjligt att använda kortet i likhet med internetbanken för betalning av en räkning. Innan du skaffar ett kreditkort kan det därför vara bra att även jämföra vilket som är det bästa kreditkortet att använda för att betala räkningar.

Jämför bästa kreditkorten för betalning av räkningar

Om du just nu ska välja ett kreditkort är det inte så dumt att hålla det där med räkningar i åtanke. Du kan inte utgå ifrån att varje kreditkort går att använda för inbetalning av räkningar. Om du inte vill använda kortet för att fylla på ditt bankkonto och sedan betala denna väg så ska du se på kort som har tillhörande appar för betalningar eller fristående tjänster som exempelvis Billhop och Betalo. Dessa tjänster gör det möjligt att betala räkningar med sitt kreditkort men tar oftast ut en avgift för varje betalning som görs.

Vad kostar det att använda Betalo och Billhop?

Betalo – Använder en prismodell utan fasta avgifter. Den så kallade serviceavgiften som tas ut för att använda ett partnerkort varierar från 0% upp till 1%. För övriga Visa och Mastercard är serviceavgiften 1,9% samt 2,5% för American Express (Betalo 2024).

Billhop – Har en enkel prissättning där ett privatkonto belastas med en avgift om 3,5% per transaktion medan det för företagskonton handlar om 2,5% per transaktion. Att starta ett konto är kostnadsfritt och det tillkommer inga övriga avgifter (Billhop 2024).

Jämför bästa kreditkortet och se om de har en app eller hemsida där du kan göra betalningar på samma sätt som du gör från ditt bankkonto.

Du ska kunna:

  • Ange beloppet du vill betala
  • Skriva in OCR-nummer
  • Ange betalningsdatum

När detta är gjort kommer summan du betalar att läggas till din kreditkorträkning. Detta ska ske på ett smidigt och tydligt sätt.

När du jämför olika kreditkort med tanke på möjligheten att betala räkningar med kortet måste du tänka på kostnader. Det kan vara så att din direktbetalning av räkning ses som ett kontantuttag med kortet. Detta innebär då en avgift för uttaget.

Utöver avgift så kan det också tillkomma kostnad för ränta. Räntan gäller från dagen du gör din inbetalning tills dagen du betalar din kreditkortsskuld. Du bör alltså inte bara se på smidigheten och enkelheten med att använda en app för att betala räkningar med kreditkortet, utan även se över vilka kostnader som är förknippade med tjänsten.

Fördelar med att betala räkningar med kreditkort

Det finns ett antal fördelar kopplade till att betala räkningar med kreditkort. Här nedan går vi igenom några av dom lite mer ingående.

  • Du kan skjuta upp betalningen – Då du lägger en räkning på kreditkortet så kan du skjuta upp den till nästa månad trots att räkningen rent tekniskt blir betald på en gång. Beroende på valt betalningsalternativ och kort kan betalning av räkningar med kreditkort ske utan kostnad eller till en relativt låg kostnad. Se till att kolla upp vad som gäller för just den betaltjänst eller kort du tänkt använda för att utföra betalningen.
  • Du kan göra delbetalningar – Allt som oftast erbjuder inte exempelvis hyresvärden eller elleverantören avbetalning på sina fakturor. I dessa fall krävs att betalningen är inbetald på det angivna förfallodatumet. Om du önskar att delbetala en räkning kan du istället använda ditt kreditkort för att betala hela beloppet och sedan delbetala skulden över flera månader enligt dina egna önskemål och behov. Det finns nämligen kreditkort som erbjuder delbetalningar. Det vill säga att du inte måste betala hela summan följande månad utan bara en del av den. Jämför bästa kreditkorten för att få denna möjlighet!
  • Du samlar alla räkningar på ett ställe – Många tycker att det är smidigt att ha alla räkningar samlade på kreditkortets faktura. Det kan vara något som ger en god överblick över dina utgifter. Både räkningar och andra kortbetalningar.
  • Du kan få fler bonuspoäng – Om du har ett kreditkort som ger dig bonuspoäng för betalningar du gör med det så kan ju räkningen ge dig fler av dessa poäng. Poängen kan du sedan använda för att få produkter eller bonuscheckar. Exakt vad du får beror på det kreditkort du använder.

Finns det nackdelar med att betala räkningen med kreditkortet?

Den största nackdelen med att betala räkningar med kreditkort är förstås att detta kan bli kostsamt. Då du får betala ränta på dagarna mellan betalning av räkning och betalning av kreditkortsfaktura så blir det dyrare.

Innan du väljer att betala en räkning med ditt kreditkort så ska du vara väl medveten om hur mycket detta kommer att kosta dig. I vissa fall kan det ju vara värt kostnaden, men inte alltid. Detta beror helt och hållet på din ekonomi och vad du tycker är en skälig kostnad för denna tjänst.

Andra nackdelar att beakta är:

  • Din kreditkortsskuld kan växa sig alltför stor. När du ständigt skjuter upp betalningar på detta vis kan det sluta med att du står med en skuld som du inte klarar av.
  • Betalningen kan ta längre tid att genomföra. Om du är nära sista betalningsdatum så kanske du går över tiden och åker på straffavgift och dröjsmålsränta för detta trots att pengarna är på väg.

Tänk igenom ditt val

Jämför bästa kreditkortet för att betala räkningar och tänk igenom ditt val. När du vet att du har denna möjlighet och precis hur mycket det kommer att kosta, kan möjligheten att betala räkningar med kreditkort vara ett gångbart komplement till din ordinarie betalningsmetod.

Relaterad information till denna artikel:
Coop Mastercard
American Express
MoreGolf Mastercard
SAS Amex eller SAS Mastercard kreditkort
Vad är skillnaden mellan Visa Mastercard och American Express
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort
Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort
Kreditkort med bonus – Hur fungerar det?
Vilket är världens mest exklusiva kreditkort
Bankkort för barn
Betala fakturor med kreditkort

Källangivelser

Betalo (2024), Vanliga frågor.
https://www.betalo.com/vanliga-fragor/

Billhop (2024), Support & FAQ.
https://billhop.com/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.