Vilka är de vanligaste strategierna för att hantera skulder under en lågkonjunktur?

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 5 februari 2024.

vanligaste strategierna för att hantera skulder under en lågkonjunktur

Lågkonjunkturer kan medföra en mängd ekonomiska utmaningar för både individer och företag. En av dessa utmaningar är hanteringen av skulder när inkomsterna minskar eller blir osäkra. Här ska vi gå igenom några av de mest populära och effektiva strategierna för skuldhantering under tuffa ekonomiska tider.

Vi ska också se lite närmre på varför det kan vara klokt att skaffa ett samlingslån om du har många olika krediter som tillsammans blir alldeles för dyra för dig då inkomster minskar och utgifter stiger.

Budgetering och kostnadsbesparingar

Det första och ofta mest kritiska steget är att granska och justera din budget. Genom att minska icke-nödvändiga utgifter kan du frigöra mer pengar för att betala av skulder. Här gäller det att tänka på rätt sätt. Kanske finns det utgifter som inte är nödvändiga som vissa typer av nöjen och lyxkonsumtion.

Prioritera skulder

Börja med att betala av skulder med högst ränta först, som smslån, mikrolån,kontokredit och skulder på kreditkort, eftersom dessa snabbt kan växa sig till väldigt dyra utgifter. Därefter kan du fokusera på skulder med lägre ränta som exempelvis ditt billån.

”Att minska dina skulder kan ge en bättre ekonomisk flexibilitet under en lågkonjunktur. Försök att betala av lån och kreditkortsskulder i förväg så att du inte blir överbelastad med höga räntor och betalningar om du förlorar din inkomst.” Källa: SKAGEN Fonder ([2023).

Förhandla med långivare

Om du upplever ekonomiska svårigheter kan det vara värt att kontakta dina långivare direkt. Många är villiga att diskutera omstruktureringsplaner, lägre räntor eller till och med tillfälliga uppskov gällande avbetalningar. De stora bankerna är vana vid den här typen av förfrågningar under svårare tider.

Samla dina skulder till ett lån

Genom att samla skulder kan du kombinera flera skuldbetalningar till en enda månatlig betalning. Då får du ofta en lägre ränta. Detta kan göra det lättare att hantera och minska din skuld snabbare.

Ett samlingslån, även känt som ett konsolideringslån, innebär att man tar ett större lån för att betala av flera mindre skulder. Genom detta samlas alla skulder under ett och samma lån vilket kan underlätta skuldbetalningen.

Här är några av fördelarna med ett samlingslån:

  • Färre betalningar att hålla reda på
    Istället för att ha många separata räkningar varje månad med olika förfallodatum så har du bara en betalning att tänka på. Detta kan göra det enklare att hantera din ekonomi och minska risken för missade betalningar.
  • Ofta lägre ränta
    Många gånger kan samlingslån ha en lägre ränta än vad du betalar på dina nuvarande skulder. Detta särskilt om dessa skulder inkluderar högräntekrediter. Över tid kan detta spara en betydande summa pengar. Under en lågkonjunktur kan detta bli väldigt viktigt för att du ska klara av dina månatliga betalningar.
  • Fast ränta
    Medan vissa krediter, som kreditkort, kan ha rörliga räntor, så har samlingslån ofta en fast ränta. Detta innebär att din ränta inte kommer att ändras under lånets löptid vilket gör det lättare att budgetera och hantera din ekonomi.
  • Längre återbetalningstid
    Samlingslån kan sträckas ut över en längre period vilket kan leda till lägre månadsbetalningar. Detta kan göra det mer hanterbart för dem som brottas med sina nuvarande betalningar under en lågkonjunktur.
  • Förbättrad kreditvärdighet
    Genom att konsolidera skulderna och göra regelbundna betalningar på ditt samlingslån kan du potentiellt förbättra din kreditscore över tid. Särskilt om du tidigare missat betalningar på någon av dina skulder.
  • Tydlig återbetalningsplan
    Med ett samlingslån får du en tydlig plan för när skulden kommer att vara helt betald, vilket kan ge en psykologisk fördel.
  • Potentiell stresslättnad
    Att ha många skulder kan vara stressande. Genom att konsolidera dem till ett enda lån kan det mentalt kännas mer hanterbart vilket kan minska din finansiella stress.
Det bör påpekas att medan det finns många fördelar med samlingslån, finns det också potentiella nackdelar. Det är viktigt att noga överväga de totala kostnaderna för lånet, eventuella avgifter och villkor innan man beslutar sig för att konsolidera skulder.

Undvik att dra på dig fler skulder

Under en lågkonjunktur är det särskilt viktigt att leva inom dina medel och undvika att dra på dig mer skulder som kan förvärra din ekonomiska situation. Avstå från att köpa saker på kredit och vänta med att köpa dyrare saker som en bil eller båt om du måste låna pengar för att ha råd med dem.

Sök professionell rådgivning

Kreditrådgivare och ekonomiska rådgivare kan erbjuda expertvägledning och hjälpa dig att utarbeta en plan för att minska skuldbördan. Det är alltid värt att se om det finns en rådgivare på kommunen som kan hjälpa dig med gratis rådgivning för din privatekonomi. Enlig lag ska varje kommun ha en budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa till med ekonomiska problem genom rådgivning. Denna rådgivning är helt kostnadsfri (Konsumentverket 2025).

Relaterad information till denna artikel:
Svenskarnas skulder hos Kronofogden ökar
Nationellt skuldregister
Lavinmetoden och snöbollsmetoden
Hur kan jag minska mina skulder
Vanligaste strategierna för att hantera skulder under en lågkonjunktur
Blekingebor har skulder hos Kronofogden på över en miljard
Små krediter kan vara en väg in i allvarlig skuldsättning
Bli skuldfri – 8 tips för att bli av med dina skulder
Smslån bakom många skulder hos Kronofogden
Hur tar man sig praktiskt ur skuldfällan
Vad händer om jag har en skuld hos Kronofogden
Skuldsanering – Så fungerar det


Källangivelser

Konsumentverket (2025), Kommunernas budget- och skuldrådgivning.
https://www.konsumentverket.se/om-konsumentverket/var-verksamhet/stod-till-kommuner/budget-och-skuldradgivning/

SKAGEN Fonder (2023), Lågkonjunktur: att navigera genom ekonomiska stormar.
https://www.skagenfonder.se/tema/makroekonomi/lagkonjunktur-att-navigera-genom-ekonomiska-stormar/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.